Slopad sommartid kan dröja till 2021

Bryssel, TT:s korrespondent TT

Publicerad 2018-10-29

Österrikes transportminister Norbert Hofer (mitten), flankerad av Vera Pürerfellner från Österrikes EU-representation till vänster och närings- och digitaliseringsminister Margarete Schramböck till höger. Arkivfoto.

Slopa de årliga tidsomställningarna? Javisst, säger merparten av EU:s medlemsländer, trots svensk skepsis.

Fast det kan inte ske förrän tidigast 2021, anser ordförandelandet Österrike.

Medan EU-kommissionen hade hoppats på snabba ryck om att inte längre byta mellan sommar- och vintertid tycks medlemsländerna vara betydligt mer försiktiga.

– Om vi gör det 2019, som kommissionen föreslagit, så kommer det inte att få stöd av en majoritet, säger Norbert Hofer, transportminister i EU:s nuvarande ordförandeland Österrike.

Enligt Hofer finns i stället ett brett stöd bland EU-länderna för att vänta med ändringen till år 2021 och på så vis ge exempelvis flygbolagen tid att anpassa sig.

Svensk skepsis?

När frågan diskuterades vid måndagens informella transportministermöte i Graz gavs hur som helst en preliminär tumme upp till förslaget om en ändring.

– En majoritet av länderna är för ett slopande av tidsomställningen. Tre länder var skeptiska och ett oroades över att vi skulle kunna hamna i ett lapptäcke av olika tidszoner, säger Hofer enligt nyhetsbyrån Reuters – som listar Sverige, Storbritannien och Polen som de tre ändringsskeptikerna.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har dock tidigare sagt att han inte räknar med att Sverige kommer att invända mot förslaget – men att han samtidigt vill avvakta en svensk utredning som ska vara klar i november.

Samma tid året om

EU-kommissionens förslag går ut på att EU-länderna inte längre ska ställa om klockan mellan sommartid och normaltid varje vår och höst. I stället ska varje land hålla samma tid året om.

Kritiker oroar sig dock för att resultatet kan bli ändrade tidsgränser i EU om länder som i dag har samma tid väljer att lägga sig i olika tidszoner utifrån att de föredrar evig sommartid eller evig vintertid.

En mer formell ministerdebatt om förslaget väntar vid transportministrarnas nästa EU-möte, i Bryssel i början av december.

Följ ämnen i artikeln