Attackerade kvinna slumpmässigt på Ica

Knivattack i Olofström: ”Han rör sig i butiken med en kundkorg”

Publicerad 2019-03-15

På övervakningskameran kan man se hur den misstänkte gärningsmannen går runt med en kundkorg inne på Ica Maxi – innan han tar en kniv från butikshyllan och attackerar en kvinna.

– Det man kan se är en helt slumpmässig gärning där gärningsmannen kommer fram till målsägande och hugger henne med kniven, säger kammaråklagare Malin Niklasson.

En annan kund blev också attackerad – men räddades av sin surfplatta

Vid klockan 13 på torsdagsförmiddagen larmades polisen till Ica Maxi i Olofström i Blekinge efter att en man i 60-årsåldern attackerat en kvinna i 50-årsåldern med en kniv. Enligt åklagare Malin Niklasson gick mannen runt i butiken med en kundkorg – när han tog en kniv från butiken och högg kvinnan i magen.

– Det är en vanlig kökskniv men tio centimeter långt blad, säger Malin Niklasson.

Kniven låg i en ”säkerhetsklassade förpackning”. Mannen tog en sax ur dess förpackning och använde den för att få upp knivförpackningen. Det uppger Tony Holmberg, vd för Ica Non Food, för SVT Nyheter Blekinge.

Räddad av surfplatta

En annan kund blev också attackerad.

– Den personen har haft en väldig tur faktiskt. Kniven har gått igenom hans ryggsäck, men stoppats av en Ipad i ryggsäcken. Han blev tack vare det inte skadad, säger åklagaren Malin Niklasson till SVT Nyheter Blekinge.

En kvinna hittades skadad inne på Ica Maxi i Olofström.

Gärningen har fångats på övervakningskamera och enligt åklagaren verkar attacken vara helt slumpmässig och den misstänkte gärningsmannen och kvinnan ska inte ha varit bekanta med varandra.

Mannen kunde efter attacken gripas inne i butiken.

– Det var en ledig polisman som grep honom, säger Niklasson.

Mannen är misstänkt för försök till mord och enligt Malin Niklasson har hon ännu inte beslutat om han ska begäras häktad.

– Det lutar åt det men vi har inte hunnit höra honom ordentligt än.

Inget motiv

Man ska även hålla närmare förhör med kvinnan, som är svårt skadad men talbar.

– Den information som vi fått är att hon har opererats. Läget är allvarlig men stabilt, säger Tony Holmberg till TT.

Än så länge har polisen ingen klar motivbild.

– Det tycks inte finnas något motiv mer än att han känner sig orättvist behandlad av samhället eller människor i stort. Det tycks vara en människa som inte mår så väl, säger Malin Niklasson till SVT Nyheter Blekinge.

Butiken har valt att tillfälligt ta bort knivarna från hyllorna.

Följ ämnen i artikeln