Annie Lööf eldade på för tredje valseger

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2013-09-19

Kallade oppositionen för "risksocialister"

KARLSTAD. Annie Lööf inledde Centerstämman med att attackera "vänsteralternativet".

Hon varnade för oppositionens Sverige – och eldade på sina partikamrater med orden:

– Det är nu vi påbörjar en tredje valseger.

Över 500 ombud har samlats i Karlstad för Centerstämma. Under fyra dagar ska partiets politik inför det kommande supervalåret finslipas.

Partiledaren Annie Lööf äntrade vid lunchtid scenen under ackompanjemang av applåder och busvisslingar från partikamraterna.

Sitt tal inledde hon med att beskriva det Sverige hon ansåg gällde fram till september 2006, då Alliansen tog regeringsmakten.

– Det var då vi bröt en socialdemokratisk hegemoni, sa Lööf.

Hon fortsatte med att säga att man i Alliansen sedan dess lärt sig att det "går att förändra, men det tar tid".

Annie Lööf använde stor del av sitt tal till att elda på sina partikamrater inför det kommande supervalåret. Centerpartiet går skakigt i opinionsmätningarna och skulle om det vore val i dag riskera att ramla ur riksdagen.

"Valrörelsen har börjat"

Partiledaren slog fast att valrörelsen redan har börjat och att det är nu, på partistämman, arbetet mot en tredje valseger inleds:

– Men det handlar inte om makten i sig, det handlar om att det är nödvändigt för Sverige. Vänsteralternativet är ett enda stort vingligt alternativ, vi vet inte hur eller med vem de vill göra det, kom ihåg att det vi gjort kan gå rasande snabbt för någon annan att riva ner.

Centerledaren använde dock också delar av sitt tal till att prata om vikten av miljöpolitik. Bland annat använde hon sin systerson som exempel. Hon pratade om ettåringen som världens finaste – och hur hon inte vill se honom utsättas för gifter i sin gula badanka eller genom trycket på sin t-tröja.

Annie Lööf skickade dessutom en rejäl känga mot S-ledaren Stefan Löfven som sagt att han ska utmana C i landsbygdsfrågan.

– Välkommen, hör av dig när du vill ta debatten, sa hon.

Vill vara motpol till SD

En rad politiska områden betades av under Annie Lööfs tal, bland dessa jämställdheten och arbetsmarknaden. De längsta applåderna fick hon dock av partikamraterna när hon utmålade C som Sverigedemokraternas främsta motpol.

– När de säger åk hem, ska vi säga kom hit, sa hon.

Även avrundningen av C-ledarens tal ägnades åt oppositionen.

– De varnar för riskkapitalism, jag skulle vilja varna för risksocialism.

Det var ungdomsförbundets ordförande Hanna Wagenius som hälsade Annie Lööf välkommen upp på scenen. Själv hade hon anlänt från taket – fastspänd i en säkerhetssele – under dans- och musikunderhållningen som inledde stämman.

Wagenius talade bland annat om det hon kallade "världens äldsta superhjälte" Robin Hood. CUF-ledaren menade att det han gjorde då i det närmaste hade kunnat liknas vid ett jobbskatteavdrag.

Följ ämnen i artikeln