Stormdrabbade Norrtälje kraftsamlar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Stormskadad skog vid Finsta i Norrtälje kommun. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Stormskadad skog vid Finsta i Norrtälje kommun. Arkivbild.

Norrtälje kommun drabbades hårt av stormen Alfridas framfart, och nu kämpar kommunen och civilsamhället för att undsätta de mest behövande.

– Det är jätteviktigt att vi alla hjälps åt, säger kommunens kommunikationschef Lars Lindberger.

Uppland, och den vidsträckta Norrtälje kommun i synnerhet, fick ta en stor smäll under Alfridas härjningar.

Fortfarande är tusentals hushåll strömlösa – och för många kan det dröja över en vecka innan elen är tillbaka.

– Vi har inga exakta siffror på antalet strömlösa utan går efter elbolagens uppgifter. Det pratas om tusentals fastigheter, kanske upp emot 10 000, säger Lars Lindberger.

Brandstationer öppna

Kommunens geografiska utformning innebär en utmaning i sig.

– Vi är en skärgårdskommun med många öar, varav många ligger långt bort. Det gör att kommunen har väldigt svårt att hitta alla drabbade, så vi behöver hjälp av invånare, säger Lindberger.

Från Norrtälje kommuns håll pågår flera insatser för att undsätta de drabbade. Fem brandstationer har öppnat dit man kan komma och hämta vatten, värma sig, ladda telefonen och i värsta fall övernatta.

Alla kommunens badhus håller från och med fredag öppet utan inträdesavgift för den som vill komma och duscha eller basta. På lördagen öppnar ett kommunikationscenter dit invånare kan ringa mellan klockan 09 och 15.

Sovplatser för äldre

Det mest akuta arbetet fokuserar på att undsätta äldre och sjuka.

– Alla hemtjänstföretag har fått styra om verksamheten och fokuserar nu på att medicin och vårdande insatser kommer dit de behövs, snarare än städ och tvätt. Extra nattpatruller har också satts in, säger Lars Lindberger.

Han berättar att kommunen också är i färd med att frigöra sovplatser på bland annat vandrarhem och kursgårdar.

– Vi kommer behöva flytta på ett antal personer, främst äldre som är i för dåligt skick för att själva hålla värmen hemma utan el.

Alternativa skollokaler

Nästa onsdag tar jullovet slut, och för elever i strömlösa skolor kan det bli aktuellt med alternativa undervisningslokaler till terminsstarten.

– Den informationen kommer att gå ut till vårdnadshavare senast på måndag, säger Lindberger.

Han framhåller att kommunens invånare har ett ansvar att hjälpa varandra – se till grannar och anhöriga, framför allt äldre och ensamboende.

Initiativen från civilsamhället har inte låtit vänta på sig.

– Vi får mycket positiv feedback, både i våra digitala kanaler och från folk som ringer. Många småföretag hjälper till, restauranger öppnar upp, folk startar Facebooktrådar där de erbjuder hjälp och sovplats. Folk tänker på varandra, säger Lindberger.

Publicerad:

LÄS VIDARE