Tunga organisationer nobbar regeringens vargkommitté

Uppdaterad 2017-07-20 | Publicerad 2015-06-04

En rad tunga organisationer nobbar regeringens vargkommitté.

Nya utredningar i frågan skulle bara innebära att man tog ett steg bakåt, anser de.

– Det här är ett blytungt underkännande och en tydlig signal om hur upprörande det är att regeringen försöker riva upp redan gjort arbete och börja om, säger riksdagsledamoten och tidigare landsbygsministern Eskil Erlandsson (C).

I februari i år meddelade miljöminister ÅSa Romson (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att regeringen skulle inrätta en permanent vargkommitté. Kommittén var tänkt att fungera som en referensgrupp till regeringen och bestå av representanter från de grupper som tidigare ingick i rovdjurskommittén.

Men nu meddelar Svenska jägareförbundet, Lantbrukarnas riksförbund, Föreningen Sveriges fäbodbrukare, Jägarnas riksförbund och Svenska samernas riksförbund att de väljer att inte ingå vargkommittén.

– Vi har tagit några steg mot en fungerande vargförvaltning i Sverige. Det har tagit mer än tio år att komma hit. I det skedet är vi inte beredda att riva upp allting och börja om. Det vore ett hån mot alla de människor som drabbas, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, i ett pressmeddelande.

– Målen för vargpolitiken har reviderats många gånger. Varje gång har antalet vargar ökat. Nu säger vi och våra medlemmar stopp, fortsätter han.

”Tydligt att S dansar efter MP:s pipa”

Riksdagsledamoten och tidigare landsbygsministern Eskil Erlandsson (C) kallar organisationernas beslut för ett blytungt underkännande av regeringens arbete.

– Jag har full förståelse för att man väljer att avstå från regeringens vargkommitté, eftersom det inte finns någon ny forskning eller fakta som förändrar läget. Det är inte seriöst hanterat av regeringen, säger han i ett pressmeddelande.

– För mig är det tydligt Socialdemokraterna helt dansar efter Miljöpartiets pipa. Hanteringen har varit dålig från början till slut

I april slog en majoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott fast att den nya rovdjurspolitik som Alliansregeringen införde i december 2013 ska fortsätta att gälla. Den ledde till att Naturvårdsverket gav tillstånd för licensjakt, trots att EU-kommissionen varnat för att det strider mot EU:s regler.

– Dagens besked visar att den majoritet i riksdagen som är för att vi ska fortsätta jobba på Alliansens inriktning har gjort en riktig bedömning. Om jag får uttala mig drastiskt känns det som att hela idén med den här vargkommittén nu har kraschat innan den har startat. Får man inte med sig de här parterna kommer det inte att fungera, säger Lars Tysklind (FP), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

”Hög tid att regeringen lyssnar”

Ulf Berg, gruppledare i miljö- och jordbruksutskottet och Moderaternas talesperson i landsbygdsfrågor, säger att det bara finns en slutsats att dra av organisationernas beslut att stå utanför vargkommittén:
– Nämligen att regeringen måste göra om och göra rätt. Det här är redan en mycket välutredd fråga som har stötts och blötts under lång tid. Låt oss fortsätta med det beslut som fattades 2013 då man äntligen började få lite ordning och reda.

Han fortsätter:
– Det är hög tid att regeringen visar att man lyssnar på en majoritet i riksdagen. Annars finns det misstroendevotum – om man hela tiden struntar i den folkvalda församlingens majoritet kommer vi allt närmare en punkt där vi måste sätta ner foten lite mer ordentligt.

Miljöminister Åsa Romsons pressekreterare Karl-Johan Bondesson meddelar att hon inte är tillgänglig för kommentarer just nu.

Aftonbladet söker landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.