Spektakulära operationen mot Jihad John – så gick den till

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4
Jihad John, senare identifierad som Mohammed Emwazi.

NYHETER

Brittiska elitsoldater dödade IS-terroristen Jihad John i en spektakulär operation mot staden Raqqa.

Nya uppgifter säger att drönare banade väg för attacken.

Britterna skickade dem från ett gömställe bara åtta kilometer från staden, uppger Daily Mail.

Jihad John hette egentligen Mohammed Emwazi och var IS propagandachef. Han deltog i många av terrorsekten IS videor som visar hur fångar avrättas. Filmernas syfte är bland annat att få fler att ansluta sig till IS.

Gömde sig i närheten

Nu framkommer fler uppgifter om attacken den 12 november, skriver Daily Mail.

Operationen är fortfarande hemligstämplad. Men uppgifter har hittills gjort gällande att anfallet bara skedde från luften. Nu visar det sig att även marktrupper var iblandande.

Daily Mail uppger att åtta elitsoldater från brittiska SAS, Special air service, tog sig in och gömde sig så nära som åtta kilometer från IS ”huvudstad” Raqqa.

Den 11 november hade brittisk och amerikansk underrättelsetjänst en klar bild av var Jihad John befann sig, nära ett berömt klocktorn i staden. Då inleddes operationen.

Drönare på drönare

Med helikoptrar transporterades de åtta specialsoldaterna närmare staden. De bytte färdmedel, till små jeepar, så kallade "sandloppor". Till slut hade de tagit sig så nära som åtta kilometer från Jihad Johns näste. Här förberedde de små drönare för nästa steg i operationen.

Den 12 november, i skydd av mörkret, flög drönarna mot Raqqa för att söka av propagandaledarens gömställe. Bilder från drönarna skickades i realtid till en kommandocentral i USA.

Den första drönaren svävade ovanför gömstället i flera timmar innan den tappade kraft och fick ersättas av en ny. Även den fick slut på batteri och avlöstes av en tredje.

Klev in i en bil – dog

Plötsligt fanns en tydlig bild på Jihad John. Enligt Daily Mail gick stämningen i kontrollrummet då att ta på.

En drönare utrustad med Hellfire-missiler skickades i väg. Jihad John klev in i en bil. Drönaren låste siktet på fordonet och missilen fyrades av.

Enligt David Cameron har brittiska och amerikanska underrättelsetjänster länge samarbetat för att lokalisera och döda den brittiske terroristen.

En gisslan har berättat att propagandaledaren fick namnet Jihad John när han ingick i en grupp brittiska terrorister som kallade sig The Beatles.

Publicerad: