S och M ratas av halva väljarkåren

Publicerad 2015-09-24

Mer än hälften av väljarna ratar Socialdemokraterna och Moderaterna, visar DN/Ipsos mätning.

Siffrorna är de lägsta sedan 1979 då man började med mätningarna.

–  Många väljare skulle vilja se att både Socialdemokraterna och Moderaterna gör större ansträngningar för att få till överenskommelser som omfamnas av bredare väljargrupper, säger Ipsos opinionschef David Ahlin till DN.

En ny mätning från DN/Ipsos visar att väljarstödet för Socialdemokraterna, S, och Moderaterna, M, är fortsatt lågt sedan valet 2014.

För första gången sedan mätningarna inleddes 1979 saknar partierna tillsammans stöd från mer än halva väljarkåren, skriver tidningen.

”Intressant politiskt läge”

Om det hade varit val i dag hade S fått 27,3 procent av rösterna samtidigt som M hade fått 22,5 procent.

– Det politiska läget är intressant. Vi har ett lågt förtroende för partiledarna, en majoritet av svenskarna tycker att Sverige är på väg åt fel håll och Socialdemokraterna och Moderaterna samlar tillsammans färre än hälften av väljarna, säger Ipsos opinionschef David Ahlin till DN.

Enligt Ahlin är Decemberöverenskommelsen en trolig förklaring.

– Många väljare skulle vilja se att både Socialdemokraterna och Moderaterna gör större ansträngningar för att få till överenskommelser som omfamnas av bredare väljargrupper, säger han till DN.

Lööf stort förtroende

I en mätning från Aftonbladet/Sverige tycker, för augusti månad, hade S 25,5 procent av väljarstödet och M 21,4 procent.

Enligt en annan ny mätning, som Demoskop gjort på uppdrag av Centerpartiet, är Centerpartiets ledare Annie Lööf den partieldare med högst förtroende bland väljarna, skriver TT. Drygt en av tre, 35 procent, av de tillfrågade uppgav att de hade mycket eller ganska stort förtroende för henne. Statsminister Stefan Löfven var tvåa på listan med 33 procent.

Följ ämnen i artikeln