Amerikansk polis döms till 15 års fängelse för mord på tonåring

Publicerad 2018-08-30

Polismannen hävdade att han fruktade för sitt liv när han avlossade skott mot ett gäng obeväpnade ungdomar i en bil.

En av ungdomarna, Jordan Edwards, träffades i huvudet och dog – nu döms polisen till 15 års fängelse för mord.

Under gårdagen blev det klart att rätten anser den före detta polisen Roy Oliver, 38, vara skyldig till mord på Jordan Edwards, 15.

Roy Oliver åkte tillsammans med sin kollega ut på ett larm om minderåriga som drack alkohol på en fest i Balch Springs, en förort till Dallas, under förra året.

15-årige Jordan Edwards var tillsammans med fyra vänner på väg att lämna platsen i bil när polisen kom dit. Skott avlossades mot bilen, ett av dem träffade Jordan Edwards i huvudet.

I rätten har polismannen sagt att han fruktade för sitt liv och därför sköt. Den förklaringen har domstolen inte gått med på, ungdomarna var obeväpnade och en kroppskamera som filmade förloppet visar att bilen rörde sig bortåt när polismännen närmade sig den. Kollegan till den nu morddömde polisen har också uppgett att han inte trodde att situationen innebar fara för hans liv.

Roy Oliver sparkades från sitt jobb vid Balch Springs polismyndighet dagen efter skottlossningen.

Vädjade om fängelsestraff

Juryn överlade i två dagar innan de meddelade sitt beslut. Under onsdagen hölls förhör med anhöriga som vädjade till jurymedlemmarna att döma till fängelse.

– Jag är glad, väldigt glad. Det har varit en lång process, säger 15-åringens pappa Odell Edwards i rättsalen.

Familjens advokat Daryl Washington tycker att fallet handlar om varenda obeväpnad afroamerikan "som har mördats och inte fått rättvisa".

Jordan Edwards beskrevs som en lovande student och idrottare.

Roy Oliver efter att ha tagit emot domen.

En sammanställning som Washington Post gjorde för två år sedan visar att 700-800 personer sköts ihjäl av amerikansk polis under januari och september 2016. Av dem var hälften svarta, hälften vita, samtidigt som svarta utgör ungefär 13 procent av USA:s befolkning.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att det är ovanligt att polisanställda döms för mord under skjutningar som skett i tjänsten. Bara sex icke-federala poliser har dömts för mord sedan 2005 och fyra av de domarna har upphävts.

Roy Oliver väntas överklaga domen.

Följ ämnen i artikeln