Anställd på USA:s ambassad hackad till döds i Bangladesh

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
Journalister och nyfikna utanför lägenheten där två personer höggs ihjäl med machete.
Foto: AP
Journalister och nyfikna utanför lägenheten där två personer höggs ihjäl med machete.

Två person har ”hackats” till döds i Bangladesh. En av dem en ledande hbtq-aktivist som tidigare arbetat på USA:s ambassad i huvudstaden Dhaka, enligt CNN.

På kort tid har nu tre personer dödats på samma sätt.

En tjänsteman som tidigare varit anställd på den amerikanska ambassaden i Bangladeshs huvudstad Dhaka har ”hackats” ihjäl med en machete, rapporterar CNN.

Han är en av två män, båda framstående hbtq-aktivister, som nu gått samma öde till mötes i huvudstaden. Enligt ett uttalande på Facebook heter tjänstemannen Xulhaz Mannan.

”Avskyr detta vettlösa våld”

”Vi avskyr detta vettlösa våldsdåd och uppmanar regeringen i Bangladesh att i största möjliga mån försöka gripa brottslingarna bakom dessa mord”, skriver Marcia Stephens Bloom Bernicat, USA:s ambassadör i Bangladesh, i uttalandet.

Mannan, och en person som beskrivits som en vän till honom, befann sig i en lägenhet i Dhaka när fem-sex unga män utklädda till postbud anlände. De gick upp på andra våningen i lägenheten och hackade båda till döds med macheten, skriver CNN och hänvisar till polisuppgifter.

Mannan var enligt lokala medier redaktör för hbtq-tidningen Roopbaan i Dhaka, en tidning som beskriver sig själv som ”en plattform för mänskliga rättigheter och för friheten att älska i Bangladesh”.

Professor hackad till döds

De två männen dödades två dagar efter att en universitetslärare också hackats till döds. Det dådet misstänks vara utfört av islamistiska militanter och IS har tagit på sig ansvaret, men Bangladesh regering hävdar att IS inte finns i landet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN