Wallström: ”Får inte gå ostraffat”

Publicerad 2016-09-20

NEW YORK. Vapenvilan i Syrien blev kortvarig.

Nu kommenterar Sveriges utrikesminister Margot Wallström attackerna mot en konvoj på väg med hjälp till de drabbade i landet.

– Det är viktigt att sådant här inte får gå ostraffat, säger hon.

Margot Wallström.

Den 10 september stod det klart att USA och Ryssland lyckats nå en överenskommelse om vapenvila mellan de stridande i det krigshärjade Syrien.

Men glädjen blev kort.

Dussintals med flyganfall har rapporterats och dessutom har en konvoj med nödhjälp till tiotusentals personer attackerats.

Reaktionerna från världssamfundet har varit hårda och jakten på syndabockar har inletts. FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, var mycket nedslagen efter attacken.

– Vår vrede över attacken är enorm, sa han.

”Därför är det mycket allvarligt”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström, som just nu befinner sig på FN-toppmöte i New York, säger att attacken mot konvojen kom som en chock.

– Det här är förkastligt. Just nu pågår diskussioner om vem som är ansvarig. Kanske är det för tidigt att konstatera det, men i vilket fall som helst är det otroligt viktigt att sådant här inte får gå ostraffat. Det är inte första gången som hjälparbetare attackeras eller dödas, säger hon.

En del av uppgörelsen som slöts tillät just hjälpkonvojer att ta sig in i landet.

– Här fick FN nu helt enkelt stoppa sina hjälpsändningar. Det fanns ett stort antal lastbilar färdiga att åka in till bland annat Aleppo. Det betyder att det är kvinnor och barn, de som är i stor nöd som inte får del av hjälpen. Därför är det här mycket allvarligt. 

FN:s generalsekretarare Ban Ki-moon har tagit upp attackerna i Syrien i generalförsamlingen. Enligt Wallström så är det frågan som de allra flesta nu diskuterar i New York.

Hon säger också att FN:s sändebud till Syrien, Staffan de Mistura,  såg "blek" ut på mötet han var på med EU:s alla utrikesministrar.

– Han var besviken och mycket upprörd.

”Fortfarande hopp”

Under dagen har det skett nya samtal mellan USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryska motpart Sergej Lavrov. Enligt Wallström så vill många fortfarande inte säga att vapenvilan är över.

– Man har fortfarande hopp. Men så här långt har det bekräftat den misstro som många hade till att det här skulle vara en lösning.

Det är inte första gången som en uppgörelse om vapenvila i Syrien faller samman.

– Vi hade hoppats att parterna hade levt upp till vad de lovade. Jag tycker att man har en skyldighet, till de som bor kvar och vill överleva, att vara optimistisk och vilja se att man levererar, säger Wallström.

Varför ska man tro att nästa vapenvila skulle hålla?

– Det är lätt att bli cynisk, för det har lovats tidigare. De som kommer i kläm är vanliga stackars människor som redan har lidit så mycket.