Hizbollah-allians mot seger i Libanon – hotas av Israel

Publicerad 2018-05-07

Den av USA terrorstämplade rörelsen Hizbollah och allierade partier går mot seger i valet i Libanon.

Något som med stor säkerhet kommer öka spänningarna i landet - och regionen.

Följ ämnen
Israel

Enligt Reuters kan Iran-stödda Hizbollah och dess politiskt allierade få så många som 67 av parlamentets 128 platser. Även om Hizbollahs mandat inte ökar i antal så befäster man sitt inflytande tack vare den allians, 8 mars-rörelsen, som skapades inför förra valet.

8 mars-rörelsen stärks ytterligare i och med att rivalen 14-mars-alliansens dominerande parti, som leds av premiärminister Saad al-Hariri, backade i valet.

Premiärminister al-Hariri, som leder det sunnimuslimska blocket i parlamentet, kommer ändå sannolikt att kunna sitta kvar trots att han har förlorat platser.

Anledningen är Libanons maktdelningssystem, som slår fast att premiärministern i landet måste vara sunnimuslim (läs mer om detta här).

Det libanesiska partisystemet är ofta uppdelat efter religiös tillhörighet. Precis som under inbördeskriget 1975–1990 finns en rad olika (ofta oheliga) allianser. I Hizbollahs allians finns bland annat det kristna Fria patriotiska fronten, som leds av presidenten Michael Aoun, tidigare en starkt anti-syrisk kraft. Men år 2006 ingick Aouns parti en överenskommelse med Hizbollah, som slåss på diktatorn Bashar al-Assads sida i Syrienkriget.

Värt att notera är att det andra stora kristna partiet Lebanese Forces , som är anti-Hizbollah och en del av 14 mars, också gick framåt i valet, från åtta platser till femton.

Hot från Israel

Att Hizbollah får en starkare ställning i landet kommer sannolikt öka spänningarna mot omvärlden. Libanon har dragits in allt längre i konflikten mellan Iran – som alltså stöder Hizbollah – och Saudiarabien, som stöder de sunnitiska partierna. Även Israel, som gränsar till Libanon, fruktar ett ökat Hizbollah-inflytande.

I ett twitter-inlägg skriver Israels utbildningsminister Naftali Bennett att valet betyder att ”Libanon är lika med Hizbollah” och att Israel inte kommer att skilja på Hizbollah och Libanon i eventuella konflikter framöver.

Israel och Hizbollah, som har en egen armé, utkämpade ett krig år 2006 som krävde över 1 000 dödsoffer. Ett krig som den libanesiska armén höll sig utanför. Israel har också genomfört ett flertal attacker mot Iranstödda Hizbollahbaser i Syrien de senaste åren.

Lågt valdeltagande

Mindre än hälften av Libanons väljarkår röstade i valet på söndagen – en preliminär siffra landar på strax över 49 procent. Vid det senaste valet till parlamentet, 2009, röstade 54 procent.

Valet är det första i landet på nio år då parlamentsledamöterna har förlängt sina mandat tre gånger sedan 2009. Valet har skjutits upp, delvis på grund av oroligheter i grannländerna.

Ny lagstiftning

Eftersom det dröjt så lång tid mellan valen förväntades ett högre valdeltagande. Samtidigt var valet det första efter det att en ny vallag kommit på plats, och de förtryckta röstsedlarna verkade förvirra en del väljare.

– Vi har en ny lagstiftning som väljarna inte är bekanta med, och inte heller cheferna i vallokalerna. Röstandet har gått väldigt långsamt, säger inrikesminister Nohad Machnouk.

Den regerande koalitionen spås kunna behålla makten, men ett officiellt resultat väntas först i dag eller i morgon.

FAKTA: Valet i Libanon

  • Den nya vallagen innebär bland annat att Libanon nu får ett proportionellt vallsystem där fördelning av mandat står i proportion till paritets andel av rösterna. Tidigare har landet haft en relativ majoritet där den eller de kandidater som fått flest röster vunnit.
  • I praktiken står valet mellan den västvänliga så kallade 14 mars-rörelsen, ledd av premiärminister Saad Hariri, och Iranstödda Hizbollah och dess allierade.
  • Preliminära siffror visar att Hizbollah kan få över hälften av platserna i parlamentet medan Hariri troligtvis kommer väljas om till premiärminister trots att hans block förlorat platser.
  • Arbetslöshet, ekonomi och sjukvård har varit viktiga frågor i valrörelsen men valdeltagandet var lågt.

Källor: The Guardian, Global Mail, Reuters.