Bråket kring Trumps Sverige-utspel – på 1 minut

Av: Martin Schori

Publicerad:
Foto: AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Hängde du inte med i svängarna?

Här summerar vi bråket kring Trumps tweets, Fox News – och Sverigebilden på 1 minut.

  • I ett tal den 18 februari i Florida tar upp Donald Trump inreseförbudet och kritiserar domstolen som har stoppat presidentordern. ”Vi måste hålla vårt land säkert. Titta vad som hänt i Tyskland. Titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det? De har tagit in mycket folk, de har problem som de inte trodde var möjliga”, säger Trump.

  • Uttalandet orsakar stor förvirring, då inget speciellt hade hänt i Sverige den dagen. ”Vad har han rökt?”, undrar förre utrikesministern Carl Bildt. Det leder också till en hel del skämtsamma kommentarer och inlägg på sociala medier.

  • Snart börjar folk misstänka att presidenten hänvisade till ett inslag han sett i Fox News i fredags. Där gavs en (i många fall felaktig) bild av Sverige och konsekvenserna av invandringen.

  • Trump bekräftar dagen efter att det var Fox News-inslaget han menade i talet. ”Mitt uttalande om vad som händer i Sverige grundades på ett inslag som sändes på Fox News och som handlade om migranter och Sverige”, skriver han på Twitter.

  • Uttalandet får stor uppmärksamhet i USA och världen. Amerikanska talk show-värdar går hårt åt Trump. Även svenska ambassaden reagerar.

Publicerad:

LÄS VIDARE