Hade tio kilo sprängmedel – tre män häktade

Av: Alexandra Carlsson Tenitskaja

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen gjorde i torsdag en razzia mot en lägenhet i Göteborg. Där hittade man bland annat vapen, nazistsymboler och tio kilo sprängmedel.

Under måndagen pågick häktningsförhandlingar i Göteborgs ingsrätt.

Alla de tre misstänkta gärningsmännen har häktats, de är bland annat misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

1 av 3 | Foto: Anders Deros
En av de tre häktade männen.

Sammanlagt har tre män begärts häktade efter polisens razzia. Häktningsförhandlingar mot de tre männen har pågått under eftermiddagen.

De begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grovt brott gällande lagen mot brandfarliga och explosiva varor.

De tre misstänkta har alla häktats i Göteborgs tingsrätt. De är på sannolika skäl misstänkta för de brott som de står anklagade för.

Erkände brott redan tidigare

Mannen i 50-årsåldern har tidigare haft kopplingar till de högerextrema grupperna Svenska motståndsrörelsen och Soldiers of Odin.

Han erkände brott redan innan häktningsförhandlingen.

– Hans inställning är att han medger de faktiska omständigheterna vad det gäller innehav av sprängmedel och vapen, men han förnekar att han haft något brottsligt uppsåt. Han har olika förklaringar till att han haft de här sakerna, säger advokat Anders Lysén, som företräder mannen, till Aftonbladet.

Vad är det för förklaringar han lämnat?

– Det kan jag inte gå in på med hänsyn till förundersökningssekretessen.

Bedömer du dem som trovärdiga?

– Ja, och jag kommer att yrka på att han släpps fri om det blir en häktesförhandling. Sedan är det en annan sak om de håller, men jag har ingen anledning att ifrågasätta förklaringarna.

Efter häktningsförhandlingen sa Ander Lysén att han fått yppandeförbud i målet.

– Jag kommer att träffa min klient på onsdag och då ska vi bestämma om vi ska överklaga häktningen.

Han säger också att han tycker att hans klient borde ha släppts.

– Ja, mot bakgrund av det han erkänt, men nu gjorde tingsrätten en annan bedömning.

Publicerad:

LÄS VIDARE