Coronakaos på karibiska kryssningar

Publicerad 2021-12-27

Ännu ett kryssningsfartyg utanför Florida har drabbats av ett virusutbrott.

Det är det tredje kryssningsutbrottet den här veckan.

Nu får passagerarna inte gå i land på karibiska öar – men kan göra vad de vill ombord.

– Ett superspridarevent, säger en person ombord.

Samtidigt som smittotalen i Florida är de högsta sedan pandemins start kryssar färjor med smittade turister runt i Karibien, rapporterar Miami Herald.

Först var det 48 personer som i måndags testade positivt på världens största kryssningsfartyg, The Symphony of the Seas.

Senare under veckan har fler kryssningsfartyg från Florida haft utbrott, trots att de har krav på vaccinpass och testning innan de går ombord.

Under söndagen bekräftades ett tredje utbrott på en av företaget Carnival Cruises fartyg. De vill inte säga hur många som har smittats, men menar att det är ett fåtal.

Men enligt Ashley Peterson, en av passagerarna ombord, ska det handla om minst hundra personer, och antalet som isoleras i sina hytter ökar ständigt.

– Vi seglar på en petriskål, det känns som att jag spenderat den senaste veckan på ett superspridarevent, säger Peterson till The Washington Post.

Lyxkryssningsfartyget Symphony of the Seas. Rederiet Royal Caribbean Cruises var i blåsväder redan tidigt under pandemin, efter att besättningsmedlemmen Pujiyoko dog efter att ha testats positivt för covid-19. Familjen lämnade då in en stämningsansökan mot rederiet och anklagade företaget för att ha misslyckats med att skydda sina anställda från viruset.

Stoppade från öar

På grund av utbrotten har Kryssningsfartygen blivit portade från flera hamnar. Fartyget Carnival Freedom lade till i Curacau i tisdags. Men har därefter meddelat passagerarna om att de inte kommer lägga till i Bonaire och Aruba.

Båten har totalt cirka 3 600 personer ombord och företaget menar själva att de inte vill belasta sjukvården på de karibiska öarna genom att lägga till där.

– Vi arbetar nära med den amerikanska folkhälsomyndigheten och lokala myndigheter i alla hamnar som vi besöker, säger företaget till Miami Herald.

– Vissa destinationer har begränsade sjukvårdsresurser och fokuserar på att hantera sin egna lokala respons mot omikron-varianten, säger Carnival Cruises.

Gratis bingo

Bland de tusentals personer ombord har de som testat positivt isolerats i sina hytter. I övrigt låtsas personalen på båten som att allt är som vanligt, berättar Peterson för Washington Post.

De som inte är positiva kan fortfarande röra sig fritt och gå på båtens barer, restauranger, vattenland och shower.

Samtidigt pågår smittspårning och säkerhetsvakter söker kontinuerligt upp nya passagerare som plötsligt behöver isoleras, enligt Peterson.

Då de inte får gå i land på de karibiska öarna har de kompenserats med 100 dollar de får spendera ombord, och ett gratis bingo-spel där den högsta vinsten är en ny kryssning.

Jättefartyget Symphony of the Seas.