Chefsläkarens julvarning: Se upp för elsparkcyklarna

Uppdaterad 2021-12-26 | Publicerad 2021-12-25

Trycket på sjukvården i Region Stockholm är hårt under julhelgen.

För att minska belastningen kommer chefsläkaren med en uppmaning till invånarna:

– Se upp för elsparkcyklarna, säger Johan Bratt.

Läget inom sjukvården i Region Stockholm är ansträngt. Det beskedet var tydligt när regionen höll presskonferens dagen innan julafton.

För tillfället vårdas 104 personer med covid-19 som behöver sjukhusvård. Av dessa är det 28 som intensivvåras. Dessutom är det ungefär lika många som behöver vård för säsongsinfluensan.

– Totalt sett kan vi konstatera att vi har en mycket stor ökning av personer i länet som har olika former av luftvägsinfektioner, säger chefsläkare Johan Bratt.

– Det ger för oss två utmaningar: den första är att många av vårdens medarbetare också insjuknar i infektioner. Det betyder att vårdens medarbetare då måste stanna hemma från jobbet. Den andra är att vi har många invånare med luftvägsinfektioner just nu som behöver ta ett prov mot covid-19.

Samtliga regionens sjukhus, förutom Karolinska Univeristetssjukhuset, har gått upp i stabsläge.

– Sjukhusen har nu fullt fokus på akut och nödvändig vård. Planerad vård som kan vänta utan stora medicinska risker skjuts upp, säger Johan Bratt.

Chefsläkare Johan Bratt.

Varnar för elsparkcyklar

För att minska trycket på sjukvården uppmanar nu regionen invånarna att följa ett antal råd. Det handlar om saker som att ta det extra lugnt i trafiken och gå försiktigt när det är halt. Men även att undvika eller minska alkoholintaget, då det utgör en större risk för olyckor.

Men regionen varnar också invånarna för ett hett debatterat fordon: Elsparkcyklarna.

– Se upp för elsparkcyklar. Vi hör från ortopeder från våra akutsjukhus att vi har ganska många skador. Både hos de som åkt när de är halt och genom att de lämnas så andra ramlar över dem, säger Johan Bratt.

– Ska du åka, åk försiktigt och lugnt och ställ undan den ordentligt där den syns och inte är i vägen.

Dos tre tidigareläggs

Förutom läget inom sjuk- och hälsovården redogjorde regionen även för vaccinationerna. Av de som är över 18 år är nu över 80 procent vaccinerande inom regionen. I Stockholm så tidigareläggs nu möjligheten att boka sin tredje dos för den åldersgruppen – så länge det har gått 6 månader efter den senaste dosen.

– Eftersom vaccinationerna går så bra räknar vi med att kunna tidigarelägga öppningen till någon gång vecka 1, säger Johan Bratt.

Och inför julhelgen uppmanar regionens smittskyddsläkare alla som ska fira med vänner och familj att ha en reservplan ifall någon blir sjuk.

– Tomten kan komma även i mellandagarna, säger Maria Rotzén Östlund.