Danska prognosen: Då är livet tillbaka

Danska SSI: Halverad risk med omikron

Publicerad 2022-01-03

Risken för att bli inlagd på sjukhus är halverad om man smittas med omikron.

Det säger den danska smittskyddsmyndigheten som ger en ny prognos.

Om två månader kan danskarna återgå till ett normalt liv.

Omikronvarianten av coronaviruset sprider sig allt mer i världen. Men i Danmark tror man att omikron kan vara vägen ut ur pandemin.

En ny studie som danska smittskyddsmyndigheten SSI har gjort visar att risken för att bli inlagd och vårdas på sjukhus för coronaviruset halveras med omikron jämfört med deltavarianten.

– Omikron kommer fortsatt kunna sätta press sjukvården, men allt tyder på att den är mildare än deltavarianten, säger Tyra Grove Krause, chefsepidemiolog på Statens Serum Institut (SSI) till danska TV2.

– Risken för att hamna på sjukhus är hälften så stor som för delta, säger hon.

Det är någonting som får Tyra Grove Krause att tro att pandemin håller på att ta slut i vårt grannland.

Men innan dess väntar två månader som kännetecknas av en stark våg av nya fall av coronaviruset. Enligt SSI räknar man med 10 000 dagliga fall av covid-19.

Om två månader ungefär tror danska experter att man kan leva som vanligt i landet igen. Bild från i somras från Nyhavn i Köpenhamn när coronarestriktionerna i Danmark hade

”Januari blir en tuff månad”

Danmark är ett av de länder i världen som testar flest människor sett till antalet invånare och har i flera dagar sett över 20 000 smittade per dygn.

Tyra Grove Krause menar att omikronvarianten då kommer att ge en god immunitet.

– Omikron når sin topp i slutet av januari och i februari ser vi ett sjunkande fall och ett minskande tryck på sjukvården. Januari kommer att bli en tuff månad, säger Tyra Grove Krause.

Flera nya forskningsstudier söker svaret på varför personer som smittats av omikron drabbas av lindrigare sjukdom jämfört med tidigare varianten av coronaviruset.

En förklaring pekar på att omikron inte lyckas ta sig lika djupt ner i lungorna.

– Idén om en sjukdom som framför allt sätter sig högre upp i andningssystemet får allt starkare fäste, har Roland Eils, forskare, hälsoinstitutet i Berlin tidigare sagt till tidningen The New York Times.

Januari blir en tuff månad, säger Tyra Grove Krause, chefsepidemiolog på Statens Serum Institut. Bild från Köpenhamn våren 2020.