Japan: Ryssland ockuperar våra öar

Läckta diplomatdokument visar hårdnat tonläge

Uppdaterad 2022-04-08 | Publicerad 2022-04-05

Sedan andra världskrigets slut har den tidigare japanska ögruppen Kurilerna varit under ryskt styre.

I läckta dokument framgår att Japan tar diplomatiska steg i riktning mot ett återtagande av Kurilerna som nu beskrivs ”illegalt ockuperade” av Ryssland, rapporterar Kyodo News.

– Det har varit en stor fråga så länge som jag har studerat Japan, säger Linus Hagström, professor, Försvarshögskolan.

Följ ämnen
Ukraina

Japan kommer åter att beskriva Rysslands decennielånga styre över Kurilerna som en ”illegal ockupation” – det framgår av nyligen läckta dokument.

Mot bakgrund av den ryska invasionen av Ukraina så har det diplomatiska tonläget skruvats upp hos flera av ledarna i Rysslands grannländer. Senast i raden: Japan.

”Vi är inte i ett läge där vi kan föra ett samtal” – så beskriver de läckta dokumenten det hårdnade diplomatiska läget länderna emellan.

De läckta dokumenten ingår i utkastet till Japans ”Blåa bok” – en årlig publicering i vilken landet redogör för sina diplomatiska relationer med omvärlden.

Pågående dispyt sedan andra världskriget

Dispyten om öarna Iturup, Kunasjir, Sijkotan och Chabomaj-kobbarna har sin start vid det andra världskrigets slut.

Amerikanska trupper hade under krigets slutskede flera olika invasionsplaner för den ungefär 1 300 kilometer långa japanska öremsan – som sträcker sig mellan den ryska halvön Kamtjatkas södra spets ner till den nordöstra delen av japanska Hokkaido. Planerna ansågs dock allt för riskfyllda. När Japan väl kapitulerade, den 15 augusti 1945, ockuperades öarna i stället snabbt av Sovjetunionen.

Japan hade då stridit tillsammans med axelmakterna – medan Sovjet hyllats för sina insatser för att stoppa Tyskland i krigets slutskede.

När världen nu vänder sig mot Ryssland och dess aggressionen i Europa – så tar Japan tillfället i akt att åter aktualisera det geopolitiska läget på Kurilerna, enligt Linus Hagström, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Efter andra världskriget så var den allmänna uppfattningen att Japan var ”the bad guy” men så ser det inte ut nu. I dag är Japan en del av de stater som är på – så att säga – ”rätt sida”, säger han och fortsätter:

– Samtidigt råder stor konsensus om att Ryssland är problemet, så det är väl ett bra läge för Japan att påminna om den här ockupationen, säger han.

Kan konflikten blossa upp?

Även om Japan nu väljer att kalla Ryssland för ockupanter, vilket skulle kunna förvärra det geopolitiska läget, så tror Linus Hagström att det mest handlar om signalpolitik.

Efter den japanska kapitulationen 1945 så skrevs San Francisco-fördraget. Japan straffades för sin inblandning i kriget genom att förbjudas att använda krig för att lösa internationella konflikter. Landet förbjöds även att ens ha en militärmakt.

– Men Japan har en väldigt kapabel militärmakt och konservativa politiker försöker revidera de formuleringarna som stipulerats Japans så kallade fredskonstitution, och med kriget i Ukraina har diskussionen blivit aktuell, säger Linus Hagström.

En officiell publicering av den ”Blåa boken” kommer att ske senare i april. Frågan är då om formuleringarna i det läckta utkastet kvarstår – och hur Ryssland då kommer att reagera.

– Min gissning och de signaler jag får från kontakter i Japan är att kriget i Ukraina används som argument för att ytterliga stärka den japanska militären och föra diskussioner om att revidera de militärpolitiska formuleringarna, säger Linus Hagström.