Ministern pressades om cementkrisen: ”Historien luktar illa”

Publicerad 2021-09-13

Ibrahim Baylan och regeringen anklagas för mörkläggning av cementkrisen.

I dag frågades ministern ut i riksdagens näringsutskott.

– Det är anmärkningsvärt hur han har hanterat detta. Historien luktar illa, säger Lars Hjälmered (M).

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna har kallat näringsminister Ibrahim Baylan (S) till riksdagens näringsutskott efter anklagelser om mörkläggning.

Det hela handlar om risken för cementkris om Cementa inte längre får bryta kalksten i Slite på Gotland. En rapport som regeringen beställt från myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU, varnar för mycket allvarliga konsekvenser om det blir verklighet. Mejlkorrespondens mellan regeringskansliet och SGU visar att SGU efter önskemål från regeringen avstod från att publicera rapporten som en nyhet, något som Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad, rapporterat om.

Ett av Cementas brott i Slite på Gotland.

Bekräftar mörkning

Utfrågningen i näringsutskottet ägde rum klockan 09 på måndagen. Lars Hjälmered (M), ordförande utskottet, säger att det nu står klart att regeringen har mörkat information.

– Näringsministern bekräftar att man har mörkat, att man har haft kontakter med myndigheten som gjort att man inte gått publikt till journalister och allmänheten som man tänkt, säger han.

Lars Hjälmered (M) ordförande i riksdagens näringsutskott.

Näringsdepartementet har svarat med att rapporten blev en allmän handling när den lämnades över till regeringen, och att journalister också har begärt ut den. Hjälmered anser dock att det inte går att jämföra med om myndigheten själv publicerar den som en nyhet i ett pressutskick, något som var ursprungsplanen.

Bjuder in myndigheterna

Hjälmered kommer att gå vidare med att bjuda in representanter från myndigheterna SGU och Boverket till näringsutskottet. Boverket fick i uppdrag av SGU att utreda hur en cementkris skulle slå mot bostadsbyggandet.

Liberalerna har nu KU-anmält Ibrahim Baylan för hanteringen av rapporten. Hjälmered är övertygad om att konstitutionsutskottet, som hanterar sådana anmälningar, tar upp ärendet.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Fick du svar om vem på departementet som hade önskemål om att rapporten inte skulle publiceras?

– Inte mer än att det var på tjänstemannanivå. Det spelar ingen roll om Ibrahim Baylan personligen inte ringt några samtal, han är chef för hela verksamheten och är ansvarig för vad alla gör på departementet inklusive den här mörkläggningen.

Ministern förvånad över anklagelserna

Ibrahim Baylan dementerade anklagelserna om mörkläggning i samband med en pressträff på måndagsförmiddagen. Hans bild är att rapporten ute kort efter att den lämnades in till regeringen.

– Det är förvånande. Sidan Altinget hade redan lagt upp en länk till rapporten och vi hade själva lämnat ut den efter förfrågningar. Jag redogjorde detta för näringsutskottet, sa han. 

Regeringen har förlängt Cementas tillstånd att bryta kalk i Slite. Vad som händer efter åtta månader då förlängningen går ut är inte klart.