Apkoppor klassas som allmänfarlig sjukdom

Fredrik Gunér/TT

Publicerad 2022-05-20

Apkoppor sedda i ett elektronmikroskop. Arkivbild.

Regeringen har beslutat att klassificera apkoppsviruset som en allmänfarlig sjukdom. Ett fall av den mycket ovanliga sjukdomen har konstaterats i Sverige.

Den senaste tiden har några tiotal fall av apkoppsviruset konstaterats i Europa, bland annat i Storbritannien, Spanien, Portugal, Tyskland och Frankrike. Fall har även hittats i bland annat Australien och Kanada.

WHO har kallat till ett extramöte om smittspridningen.

I torsdags bekräftades det första fallet i Sverige. En person i Region Stockholm konstaterades vara smittad med apkoppor. Personen är inte allvarligt sjuk men har fått vård, enligt Folkhälsomyndigheten.

Sprider sig sexuellt

Apkoppsviruset smittar vanligen från djur till människa, men kan undantagsvis även överföras vid nära kontakt mellan människor.

– Det som vi ser nu i Europa är att sjukdomen verkar sprida sig sexuellt och det är nytt att man rapporterar den typen av spridning. Det verkar vara den övervägande spridningsvägen just nu i det här pågående utbrottet, säger Klara Sondén, infektionsläkare vid Folkhälsomyndigheten.

– Flera länder har rapporterat att det finns en övervikt bland de smittade fallen hos personer som klassar sig själva som män som har sex med män.

Klara Sondén säger att när man studerat sjukdomen i Afrika har den varit förknippad med en del allvarliga fall, till och med dödsfall.

– Det vi ser nu i Europa är en mild sjukdom. Det finns inga rapporter om dödsfall eller kritiskt sjuka individer utan det rör sig om milda besvär.

Allmänfarlig sjukdom

Folkhälsomyndigheten har vänt sig till regeringen för att apkoppor skulle klassificeras som en allmänfarlig sjukdom, något som regeringen gjorde på fredagen.

”Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning”, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

”Det är också viktigt att information når ut till riskutsatta grupper och att sjukvården är beredd på att hantera och smittspåra misstänkta fall”, säger Hallengren vidare.

Apkoppor förekommer främst i västra och centrala Afrika.

Symtomen är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla och hudutslag med blåsor. Om smittan förts över via sexuella kontakter kan blåsor på könsorganen och runt analöppningen uppstå.

Kokoppor och smittkoppor

Apkoppor tillhör familjen poxvirus. Andra virus inom den gruppen är till exempel kokoppor och smittkoppor, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

Det första fallet av apkoppor hos en människa bekräftades i början av 1970-talet i Afrika. Tidigare har enstaka fall konstaterats utanför Afrika, men inte alls i så här stor omfattning som nu.

– Det ska bli intressant att se hur de här fallen hänger ihop, säger Anders Sönnerborg.

– Den stora frågan är om viruset har ändrat karaktär, har det muterat på något vis? Det får man se när man kartlägger virusets arvsmassa.

Anders Sönnerborg säger att apkoppor går att behandla med antivirala läkemedel.

– Fast de har mycket biverkningar. De flesta patienter behöver ingen behandling, det är bara att vänta tills det går över.

Det finns ett framtaget vaccin mot appkoppor. Även smittkoppsvaccin ger ett bra skydd mot apkoppor, säger Anders Sönnerborg.

Att WHO kallat till ett extramöte om viruset är bara logiskt, anser han.

– Det vore konstigt om man inte gjorde det. Det är bättre att agera snabbt. Ska man motarbeta utbrottet är alltid den bästa chansen precis i början när det är få fall.

Följ ämnen i artikeln