Lurade kvinnor genom ”Sugardaters” – åtalas för 13 våldtäkter

Köpte biljetter till 138 kvinnor

Uppdaterad 2022-05-05 | Publicerad 2022-05-04

Sajten Sugardaters säger sig ha ”nära 1 000 000 medlemmar” världen över.

65-åringen framställde sig som en norsk fastighetsadvokat i sina bästa år.

Nu åtalas han för ett stort antal våldtäkter mot kvinnor han träffat på sajten ”Sugardaters”.

– Kvinnorna har mått fruktansvärt dåligt, och en del är faktiskt livrädda, säger åklagare Barbro Brännlund.

”Träffa din SugarDaddy, SugarBabe, SugarMama eller ToyBoy”. Så marknadsför Sugardaters.com sin sajt.

I dag åtalades en 65-årig man från Värmland för brott mot 26 kvinnor, samtliga hade han fått kontakt med på ”Sugardaters”.

Utredningen inleddes i februari 2021 när en kvinna anmälde köp av sexuell tjänst. Hon hade besökt 65-åringen men inte fått betalt. Därpå anmälde en annan kvinna mannen för våldtäkt. Båda kvinnorna hade fått biljetter ombesörjda för att hälsa på 65-åringen.

– Då tittade man på om fler kvinnor hade fått biljetter, och fick reda på att det var ganska många. Han hade bokat eller betalat 138 biljetter, säger kammaråklagare Barbro Brännlund.

26 av dessa kvinnor har enligt åklagaren utsatts för brott. Åtalet omfattar 13 fall av våldtäkt, vid ett av tillfällena utsattes två kvinnor. Två av våldtäktsfallen rubricerar åklagaren som oaktsam våldtäkt. Mannen åtalas även för köp av sexuell tjänst, bedrägeri och grovt bedrägeri.

På dejtingsajten framställde sig 65-åringen sig som en norsk fastighetsadvokat.

Riktade in sig mot yngre kvinnor

De målsägande kvinnorna är i åldrarna 20 till 35, uppger åklagaren.

Mannens tillvägagångssätt ska ha varit närmast identiskt, men kvinnornas utgångspunkter sett lite olika ut.

– En del kvinnor åkte dit för att sälja sex, men har inte fått betalt, utan han har lurat dem. Andra har åkt dit på det sättet de uppfattat ”Sugardaters” – att det handlar om att vara sällskap åt en något äldre man, man följer med på events, eller inleder ett längre förhållande. Det ser man i chattarna också, att han skriver om ”ett långt och tryggt förhållande”. Så de kommer dit med den intentionen, och så har han sex med dem ändå, säger Barbro Brännlund.

Mannen har framställt sig som en förmögen man i 40-årsåldern.

– Han skriver nästan samma sak till alla. Att han är norsk fastighetsadvokat, äger hus i Oslo, London och Marbella, har skönhetskliniker i Marbella och London. Och håller på att ta helikoptercertifikat, det är därför han är i Värmland.

”Ville ha en riktig relation”

En kvinna beskriver i förhör att händelsen med mannen gjort henne ännu mer isolerad än hon redan innan kände att hon var.

– Jag ville ju egentligen träffa någon att ha en riktig relation med men nu har jag ännu svårare för att känna kärlekskänslor och jag blir nästan äcklad av närhet, och så var det inte innan, säger kvinnan.

Kvinnan klarade inte av att gå till jobbet efter händelsen, som utreds som våldtäkt. Detta gjorde att hon förlorade anställningen, inte kunde betala räkningarna och drog på sig skulder.

– Jag hade dåligt självförtroende innan detta men denna händelse gjorde att det blev 10 gånger värre.

Kritisk mot straffrabatt: ”Helt befängt”

En kvinna lurades även på 506 000 kronor, genom en påstådd fastighetsaffär i Spanien, enligt åtalspunkten om grovt bedrägeri.

Mannen har tidigare dömts för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, och dopningsbrott. Sedan dess har mannen bytt namn.

I februari 2022 dömdes 65-åringen även i Norge, för bedrägerier mot 17 olika kvinnor, till fängelse i två år. Han var utlämnad till Norge för rättegången, men är nu överförd tillbaka till svenskt häkte.

Åklagaren Barbro Brännlund är mycket kritisk till straffrabatten som den norska domen sannolikt kommer innebära, och menar att det är något politikerna borde se över.

– Om rätten dömer i det här målet, så ska de ta hänsyn till att han redan är dömd i Norge, och då ska man avräkna lite. Så ett tips är ju att om man ska begå brott ska man begå så många som möjligt på en gång, säger kammaråklagaren Barbro Brännlund ironiskt.

Du låter kritisk?

– Ja, det är jag. Otroligt kritisk. Men det står jag för, att det är helt befängt egentligen.

65-åringen: Klarar inte av att sluta

I förhör nekar mannen till alla anklagelser om våldtäkt. Han säger att hans dejtande handlar om ett bekräftelsebehov.

– Jag vill ha psykiatrisk hjälp. För när jag börjar med någonting klarar jag inte av att sluta. Men det har ingenting med våldtäkt att göra. Det är att jag vill ha bekräftelse.

65-åringen erkänner dock vissa fall av köp av sexuell tjänst, uppger hans advokat Hans Berglund. När det gäller fastighetsaffären i Spanien medger 65-åringen förskingring, men nekar till grovt bedrägeri.

Aftonbladet har sökt sajten Sugardaters.com, utan resultat.

Följ ämnen i artikeln