Senatorer vill stänga av Bolsonaro från sociala medier

Uppdaterad 2021-10-27 | Publicerad 2021-10-26

Jair Bolsonaro påstår att coronavaccin kan leda till aids.

Facebook har raderat hans videoklipp från plattformen.

Nu vill brasilianska senatskommittén att han ska portas från sociala medier.

Den brasilianska senatskommittén vill blockera presidenten Jair Bolsonaro från alla sociala medier. De har fått nog av hans falska uttalanden under pandemin. Beslutet kom efter Bolsonaros senaste coronautspel. I förra veckan påstod han på sin Facebook att fullt vaccinerade människor riskerar att utveckla aids, rapporterar Barron’s.

– Det utvecklas snabbare än väntat, sa han och citerade obefintliga ”officiella rapporter” från den brittiska regeringen.

Facebook raderade klipp

Bolsonaro har sagt i en radiointervju att han hade läst om den påstådda kopplingen mellan vaccin och AIDS i en artikel som publicerades förra året. Artikeln han hänvisade till handlade egentligen om att Rysslands vaccin, Sputnik inte var godkänt i Brasilien, rapporterar TIME.

Facebook tog bort Bolsonaros klipp då de går emot deras policy för spridning av felaktig information. YouTube gick steget längre och blockerade Bolsonaros på plattformen. Det är inte första gången som Facebook och Instagram raderar inlägg som Bolsonaro publicerat. Han har flera gånger gått över gränsen och brutit mot plattformarnas regler angående publiceringar av covid-19.

Riskerar att bli portas på sociala medier

Det senaste halvåret har senatskommittén utrett Bolsonaros pandemihantering. Nu kräver de att högsta domstolen och åklagarmyndigheten ska stänga av Bolsonaro på alla sociala medier.

Bolsonaro fortsätter vara skeptisk till covid-19 och är ännu ovaccinerad. Tidigare har även senatskommittén lagt fram att Bolsonaro borde åtalas på flera punkter. Brott mot mänskligheten och förlöjligandet av covid-19.

Den brasilianska presidenten har kontinuerligt stått upp för sina åsikter.

– Vi vet att vi är skyldiga till absolut ingenting. Vi vet att vi gjorde det rätta från allra första början, har presidenten tidigare sagt när han möttes av kritik.

Brasiliens dödstal är näst högst i världen på mer än 600 000 personer, efter USA.