Elliot, 7, påkörd av elsparkcykel – föraren körde vidare

”Jag blev väldigt, väldigt ledsen”

Uppdaterad 2021-09-30 | Publicerad 2021-09-29

Elliot Weidlertz, 7, blev påkörd av en kille på elsparkcykel när han lekte på skolgården.

I krocken slog upp han upp ett djupt jack i pannan, stukade foten och tvingades tillbringa natten på akuten.

– Det borde vara åldersgräns på att köra elsparkcykel, säger Elliots mamma Frida Weidlertz.

Elliot och hans klasskompisar var ute på skolgården och spelade bollspelet King på sin rast i måndags på skolan i Vega i Huddinge kommun. När bollen studsade ut från planen sprang Elliot efter för att hämta den.

Samtidigt körde en kille på elsparkcykel ut från skolgården – rakt in i sjuåringen.

– Han smäller rätt in i elsparkcykeln. Killen borstade bara av sig och körde vidare och struntade i Elliot, säger hans mamma Frida.

Kvar på marken låg Elliot, med ett stort jack i pannan och en överkörd fot.

Elliot, 7, lekte på skolgården när han blev påkörd av en kille på elsparkcykel.

– Det såg rätt brutalt ut, han blödde en hel del från ansikte och händer, säger Frida.

Satt tio timmar på akuten

Klasskompisarna som såg vad som hände hämtade hjälp från en lärare som tog honom till skolsköterskan. När mamma Frida hämtade Elliot fick de rådet att ta sig till närakuten.

Där skickades de vidare till Karolinska i Huddinge som i sin tur skickade dem vidare till Astrid Lindgrens barnsjukhus.

De fick vänta i tio timmar innan Elliot undersöktes och till sist fick åka hem.

I dag är han hemma från skolan, lite trött och medtagen av olyckan och den långa natten. Han kan inte stödja på sin fot och kommer få vara hemma någon dag för att bli bättre.

– Han har varit väldigt arg på elsparkcykeln och väldigt ledsen över att killen som körde den inte stannade för att se hur det var, säger Frida.

”Barn kör sick-sack i trafiken”

Aftonbladet har tidigare rapporterat om flera olyckor med elsparkcyklar. 26-årige Jonathan dog när hans elsparkcykel krockade med en bil. För några dagar sedan dog en 80-årig cyklist efter att ha krockat med en elsparkcykel som låg på en cykelbana.

Frida är tacksam över att Elliot inte blev allvarligare skadad. Precis som många andra tycker hon att fordonen måste regleras hårdare.

– Jag tycker att det är helt sjukt med elsparkcyklarna. Barn kör sick-sack i trafiken och föräldrarna har ingen koll på dem. Jag tänker att det borde vara strängare regler för var man får köra dem.

Elliots mamma Frida Weidlertz vill se åldersgräns på elsparkcyklar.

De uppskattar att den kille som råkade köra på Elliot var i mellanstadieåldern. Frida är kritisk till att barn får köra fordon som kan orsaka allvarliga olyckor både för dem själva och omgivningen.

– Det borde vara åldersgräns. Det sägs ju att man inte har trafikvett förrän man är 12 år, så minst 12 borde man få vara för att köra dem. Men gärna 15 år.