Norge chartrar talibanerna till Oslo

Uppdaterad 2022-01-23 | Publicerad 2022-01-22

Talibanerna ska ha sitt första möte med väst sedan de tog makten i Afghanistan.

Nu har de landat i Oslo med det lyxiga privatplanet.

Under lördagskvällen klockan 19.30 landade talibanernas delegation på Oslos flygplats, rapporterar den norska tidningen VG. Anledningen till mötet är en förhandling om den humanitära krisen i Afghanistan.

Ett av ämnena som ska tas upp är rättigheter och utbildning för flickor och kvinnor. Minoriteters rättigheter i landet kommer också tas upp.

Mötet börjar under söndagen och kommer att äga rum under tre dagar på Soria Moria hotell och konferenscenter i Holmenkollen i Oslo. Representanter från bland annat USA, EU, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien kommer att delta.

Talibanerna landade under lördagen.

Civila representanter från Afghanistan har också flugits till Norge för medverkan på mötet.

Enligt talibanerna är det Norge som har skickat ett plan till Afghanistan för att hämta upp delegationen. Henrik Thune, som är Statssekreterare på UD, bekräftar för VG att Norge betalat för charterplanet. Beslutet fattades av praktiska och säkerhetsskäl.

Flygbolaget Jetlife som tillhandahåller resan uppger på sin hemsida att deras plan har trådlöst internet med lång räckvidd och flera bäddar där passagerarna kan sova.

Talibanerna ska ha sitt första möte med väst sedan de tog makten i Afghanistan

”Legitimerar terror”

I ett sms till VG kritiserar en kvinnorättsaktivist i Kabul beslutet att bjuda in talibanerna.

– Det är för att ge legitimitet åt internationell terror, skriver hon.

Henrik Thune menar dock att mötet inte är ett erkännande av talibanerna. Anledningen till mötet är att de är oroade över den humanitära katastrofen i landet. Därför kommer de vara tydliga med vilka förväntningar de har på talibanerna.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln