Varningen: Torkan i Europa kan vara i månader

Uppdaterad 2022-08-11 | Publicerad 2022-08-10

Europa lider av vad som befaras bli den värsta torkan på över 500 år.

Och den väntas vara i flera månader.

– Men den långsiktiga prognosen är mer oroande, säger en forskare till Sky news.

Torkan i Europa skapar många problem på kontinenten. Den påverkar elförsörjningen, orsakar vattenbrist och hämmar jordbruket.

Nästan hälften av EU:s yta har utfärdade varningar för torka. Och på 17 procent av marken har röd varning utfärdats, rapporterar Sky news.

Röd varning – den högsta – innebär att det inte bara är jorden som torkar ut efter för lite regn, utan att även växter och grödor drabbas av torkan.

Europeiska kommissionen varnade för den mycket kritiska situationen redan i juli.

– Men den långsiktiga prognosen är mer oroande, sa Andrea Toreti, en av forskarna som sammanställer EDO-data, på tisdagen.

I bland annat Storbritannien kan även jordbruket få ödesdigra konsekvenser. Om jorden är för torr kan vissa grödor som måste sås i oktober inte skördas nästa år, rapporterar The Guardian.

Kan bli brist på dricksvatten

Vattenivåerna i floder och sjöar är låga och reservoarer i västra Europa riskerar att ta slut eller torka ut helt – vilket hotar dricksvattenförsörjningen, enligt Sky news.

Värmeböljorna gör också att mer vatten avdunstar samtidigt som vattnet blir en bristvara, eftersom människor försöker svalka sig i det varma vädret.

– De kommande tre månaderna ser vi fortfarande en mycket hög risk för torra förhållanden i västra och centrala Europa, såväl som i Storbritannien, säger Andrea Toreti.

Europeisk handel lamslås

Den historiska torkan hotar dessutom att lamslå europeisk handel.

Veckor av höga temperaturer och ovanligt lite regn har dränerat floden Rhen. Det har i sin tur försenat frakten och ökat fraktkostnaderna med mer än fem gånger.

Från Rhen till Donau har flera viktiga vattenvägar torkat.

Rhen – som är en pelare i de tyska, holländska och schweiziska ekonomierna – kommer att bli praktiskt taget oframkomlig senare i veckan, och hindra stora flöden av diesel och kol, skriver Bloomberg.

Och i Donau, som slingrar sig genom centrala Europa till Svarta havet, kan leveranser av spannmål och annan handel inte heller genomföras.

Rysslands invasion av Ukraina har redan fått energipriserna att skjuta i höjden. Därför har många länder i Europa försökt utvinna egen energi ur till exempel vattenreservoarer.

Men nu har låga flodnivåer och höga vattentemperaturer hindrat även den energiproduktionen. Vattennivån i reservoarer för vattenkraft är nere i nio länder, inklusive Italien, Serbien, Montenegro och Norge.

Följ ämnen i artikeln