Ministern: Kan inte ta hit alla afghaner som jobbat för Sverige

Uppdaterad 2021-08-10 | Publicerad 2021-08-09

Moderaterna ökar pressen på regeringen att skydda tolkarna som hjälpt Sverige i Afghanistan.

De hotar att tvinga regeringen med ett utskottsinitiativ. Men justitieminister Morgan Johansson (S) tycker inte att partiets förslag är rimligt:

”Vi kan inte fylla de platserna med afghaner som någon gång arbetat för Sverige”, skriver han till Aftonbladet.

Situationen i Afghanistan eskalerar. De senaste dagarna har talibanerna tagit över fem viktiga provinshuvudstäder. Experter har varnat för att regeringen är på väg att falla.

I landet finns tolkar som arbetat för svenska styrkor. Ekot har tidigare rapporterat om hur de fruktar för sitt liv när talibanerna tar över allt mer. De har begärt att få komma till Sverige, men flera har fått avslag.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har kallats till försvarsutskottet för att berätta hur regeringen har hanterat frågan.

Justitieminister Morgan Johansson (S).

Justitieministern: Inte rimligt

Nu kräver Moderaterna att regeringen agerar omedelbart för att skydda tolkarna. Om inget händer hotar de att tvinga regeringen med ett utskottsinitiativ.

Men justitieminister Morgan Johansson (S) ifrågasätter förslaget:

”De (Moderaterna) vill nu att samtliga afghaner som arbetat för Sverige i Afghanistan under nästan 20 års tid ska erbjuda skydd i Sverige, inklusive deras familjer. Det skulle röra sig om tusentals, ja kanske 10 000 personer”.

Något som inte är rimligt, menar han.

”Vi har 5 000 i den svenska flyktingkvoten, som framför allt riktas mot de mest utsatta, till exempel kvinnor och barn, i flyktingläger runt om i världen.

”Vi kan inte fylla de platserna med afghaner som någon gång arbetat för Sverige”

Han säger också att regeringen mycket noggrant följer den oroande utvecklingen i Afghanistan.

”Det pågår ett arbete med stor seriositet och skyndsamhet hos berörda myndigheter.”

Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson.

M: Kan inte vänta på saktfärdig regering

Moderaternas krav är att regeringen ska ge Migrationsverket i uppdrag att prioritera tolkar och lokalanställda som hjälpt svenska styrkor när man tar ut kvotflyktingar.

– Vi får dagligen rapporter om hur säkerhetsläget försämras. De här personerna har en särskild hotbild mot sig just för att de hjälpt Sverige. Det är vår skyldighet att agera, vi har inte tid att vänta på en saktfärdig regering, säger Maria Malmer Stenergard, partiets migrationspolitiska talesperson.

– Det handlar om hur vi hanterar situationen här och nu. Utöver det uppmanar vi regeringen att säkerställa att man får en lösning på plats för framtida situationer. Det här kommer hända igen, säger hon.

Det är oklart hur riksdagen ställer sig till ett sådant initiativ. Men Maria Malmer Stenergard säger att förhoppningarna är goda.

– Andra partier har gett uttryck för att det här är angeläget.

”Riktigt dålig bortförklaring”

Regeringen säger att ett sånt agerande skulle vara ministerstyre. Kan man ställa de här kraven?

– Det kan man. Det där är bara en riktigt dåligt bortförklaring. Man har gjort det tidigare.

Hon syftar på den ”särskilda ordningen” som svenska myndigheter tog fram 2014. Då kunde ett tjugotal lokalt anställda afghaner och deras familjer komma till Sverige som kvotflyktingar.

Aftonbladet har sökt försvarsminister Peter Hultqvist. Han meddelar via sin pressekretare att han inte kommer att ge några kommentarer i nuläget. Men att han självklart kommer att komma till utskottet om det rör frågor inom hans ansvarsområde.

Talibaner i provinsen Kunduz.