EU röstar ja till akut stöd till Ukraina – SD backar inte förslaget

Publicerad 2022-02-15

EU har röstat ja till ett akut finansiellt stöd till Ukraina i syfte att stärka landets motståndskraft mot Ryssland.

Förslaget backades upp av en stor majoritet – men inte av Sverigedemokraternas tre ledamöter.

– Det här är ytterligare ett paket till den i grunden misskötta och korrupta ukrainska ekonomin, säger SD-parlamentarikern Charlie Weimers.

EU-parlamentet röstade på måndagen ja till ett akut krisstöd på 1,2 miljarder euro, motsvarande 12,7 miljarder kronor till Ukraina. Bakgrunden är det försämrade säkerhetsläget, vilket enligt EU slår hårt mot Ukrainas ekonomi.

”Syftet är att snabbt tillhandahålla stöd i en akut krissituation och att stärka Ukrainas motståndskraft.” skrev Europeiska rådet nyligen i en motivering till varför stödet ses som viktigt.

Förslaget har snabbhanterats och när parlamentet röstade på måndagen var en överväldigande majoritet, 598 ledamöter för. 53 ledamöter röstade emot och 43 avstod.

Inte svenska skattebetalares uppgift

Samtliga svenska parlamentariker röstade för stödet. Sverigedemokraternas tre ledamöter Peter Lundgren, Jessica Stegrud och Charlie Weimers lade ner sina röster. Weimers säger att det var en markering mot att stödet röstades igenom i parlamentet utan att det berörda utskottet först fick hantera frågan.

– Vi menar att det inte är svenska skattebetalares uppgift att kontinuerligt finansiera statsbudgeten i andra länder, säger han.

Sverigedemokraternas (från vänster) Peter Lundgren, Jessica Stegrud, partiledare Jimmie Åkesson och Charlie Weimers håller pressträff i riksdagens presscenter med anledning av partiets lista inför valet till EU-parlamentet.

Syftet är att stärka Ukrainas motståndskraft, är inte det rimligt?

– Man har redan skickat ett antal ekonomiska stödpaket till Ukraina genom åren utan att det förelåg någon risk för rysk aggression. Det här är ytterligare ett paket till den i grunden misskötta och korrupta Ukrainska ekonomin.

Weimers vill i stället att Sverige och väst skickar militärt stöd till Ukraina. Detta har partiet röstat för genom EU:s så kallade fredsfacilitet.

”Hitta samförstånd med Putin”

Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde tycker det är anmärkningsvärt att SD-ledamöterna lade ner sina röster. Att stödja Ukraina är enligt honom självklart när landet befinner sig i ett så akut läge, säkerhetspolitiskt såväl som ekonomiskt. De som röstade emot var bland andra franska Marine Le Pens parti Rassemblement National (tidigare Front National), som ofta pekas ut som Putinvänliga.

– I land efter land så har partier som SD i olika utsträckning börjat hitta ett samförstånd med Putin. Det här skulle kunna vara ett tecken på att samma sak är på väg att hända med Sverigedemokraterna, säger Dalunde.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde.

Charlie Weimers är mycket kritisk till det uttalandet.

– Det är direkt lögnaktigt. SD har yrkat för att fullt ut använda EU:s fredsfacilitet för att stödja Ukraina, mot bakgrund av Rysslands militära upptrappning. Vi är för ett stopp för Nord stream 2 och vi menar att en rysk aggression bör följas av hårda sanktioner.

Enligt sajten Politico utgörs stödet en kombination av lån och bidrag.