Fattiga ukrainare återvänder till frontlinjen

Publicerad 2022-08-03

Zelenskyj har uppmanat invånarna i Donetsk att genast evakuera.

Mitt i kriget återvänder ukrainare till sina hemstäder vid frontlinjen.

– Vi måste fortfarande betala hyran, säger en av återvändarna.

Amerikanskt levererade precisionsmissiler dödade dussintals ryska soldater, och flera järnvägsvagnar förstördes i helgen, enligt ukrainska tjänstemän, rapporterar The new york times.

Ryska styrkor har under lång tid bombat Donetsk-området och många civila som bor i närheten av frontlinjen har hamnat mitt i skottlinjen, enligt CNN.

– Det finns inte en enda bosättning som inte träffats av ryskt artilleri, säger Donetsks guvernör Pavlo Kyrylenko i en tv-sänd intervju

Ukrainas president Zelenskyj har uppmanat de hundratusentals människor som fortfarande är kvar i Donetsk att evakuera, skriver Reuters.

Samtidigt har civila börjat återvända till frontlinjen, väl medvetna om att de riskerar sina liv, eftersom de har haft svårt att överleva utanför regionen.

En av de som återvänt till sin hemstad är Anna Protsenko, 35. Hon träffades av en rysk raketattack i staden Pokrovsk. När missilen träffade henne slungades kroppen mot stängslet så hårt att det splittrades, rapporterar AP.

Hennes mamma hittade henne döende på en bänk under samma päronträd de suttit under på eftermiddagen. När pappan kom till platsen var hon redan död.

 Anna Protsenko, 35, begravs. Hon dödades av en missil två dagar efter att hon återvänt till staden Pokrovsk.

Några dagar tidigare hade hon flyttat tillbaka för ett jobb i hemstaden Pokrovsk, efter att hon i två månaders tid försökt hitta arbete på annan ort.

På måndagen begravdes hon av familj och vänner.

Tiotusentals människor har precis som Protsenko återvänt till byar på landsbygden och industristäder nära frontlinjen. Enligt borgmästarkontoret i Pokrovsk har 70 procent av de som evakuerats kommit hem igen.

Anastasia Rusanova, en granne till Protsenko, bekräftar att det är bristen på pengar som pressar ukrainarna att återvända.

– Vi kan inte vinna. De anställer oss inte någon annanstans och vi måste fortfarande betala hyra. Det finns ingenstans att ta vägen, men här i Donetsk är allt vårt, säger hon.

Även i staden Kramatorsk, en timmes bilresa närmare frontlinjen, har tjänstemän uppgett att befolkningen sjunkit från 220 000 till cirka 50 000 under krigets första veckor, men att siffran nu stigit till 68 000.

Bänken där Anna Protsenko dödades.

Därför återvänder civila

Vissa av de som återvänt beskriver att en av anledningarna är att de känt sig ovälkomna i andra delar av Ukraina, eftersom de från Donetsk-området ofta är rysktalande.

De flesta har däremot uppgett att det är bristen på pengar som tvingat dem tillbaka.

– Vem ska ta hand om oss? undrade Karina Smulska, som återvände till Pokrovsk en månad efter evakueringen. Nu, vid 18 års ålder, är hon familjens främsta försörjare, som servitris på en restaurang i staden.

"Vem ska ta hand om oss?" undrar Karina Smulska, som återvände till staden Pokrovsk.