Matteo, 1, dödades av sin pappa: ”Oskyldig och underbar pojke”

Publicerad 2023-05-31

Matteo var bara 19 månader, 84 centimeter lång och 9 kilo tung när han mördades av sin egen far.

Idag dömdes pappan till livstids fängelse.

– Även om domen idag inte kan ge oss Matteo tillbaka är tingsrättens domskäl i någon mån en upprättelse för honom, som den oskyldiga och underbara pojke han var i livet, säger hans mamma genom sitt målsägandebiträde Katarina Edgren Aldefors.

En liten beige strumpa med halkskydd på.

En body med tvättbjörnstryck.

Och så spjälsängen där Matteo skulle vara trygg men istället hittades livlös.

Bilderna från polisens förundersökning är svåra att ta in. En till synes vanlig lägenhet i en vanlig skånsk stad en fredagsförmiddag där det värsta tänkbara precis inträffat.

En liten son, en lillebror, ett barnbarn, har mördats innan han ens fick fylla två år.

Idag dömdes Matteos pappa till livstids fängelse för mordet på honom, en dom som Matteos familj välkomnar.

– Vi känner en oerhörd lättnad över att processen i tingsrätten nu är avslutad, att rätten hörsammat samtliga argument från vår sida som lagts fram och utdömt ett livstidsstraff, säger mamman genom sitt målsägandebiträde Katarina Edgren Aldefors.

Matteo beskrivs som en jättesnäll liten kille, som var charmig och busig, och hade nära till skratt.

– Även om domen idag inte kan ge oss Matteo tillbaka är tingsrättens domskäl i någon mån en upprättelse för honom, som den oskyldiga och underbara pojke han var i livet.

Det var den 9 december ifjol som Matteos pappa, en 40-årig man, själv larmade 112 och berättade att han dödat sin son.

I spjälsängen fann räddningspersonalen Matteo livlös och inga räddningsinsatser kunde längre hjälpa honom.

– Jag ville bara få tyst på honom. Jag hade inget uppsåt att ha ihjäl honom, säger pappan själv om händelsen i förhör.

Lunds tingsrätt anser dock att pappans version är överbevisad. Att en normalbegåvad person vet vad som händer om man med kraft böjer ett litet barns nacke bakåt tills barnet slutar andas.

”Tingsrätten finner det ställt utom rimligt tvivel att XX just där och då agerat med avsikt att döda sonen”, skriver de bland annat i domen.

Veckan då Matteo mördades var bara det fjärde tillfället då han tillbringade så många dagar hos sin pappa. Den 40-årige mannen hade haft psykiska problem och varit tvångsinlagd på en psykiatrisk klinik.

När pappan blivit utskriven från psykiatrin ville han ha umgänge igen med sonen, något han insisterade på. Mamman bad då om umgängesstöd.

– Men Socialtjänsten var av uppfattningen att det inte behövdes någon utomstående utan det fick hon i så fall lösa på egen hand, och mamman själv skulle avgöra hur pappan mådde psykiskt, säger hennes målsägandebiträde Katarina Edgren Aldefors.

Mamman fick heller aldrig tillgång till information om pappans psykiska mående på grund av tystnadsplikt utan var hänvisad till det han själv berättade.

Några månader efter utskrivningen från psykiatrin påbörjades så umgänge mellan far och son i små steg.

Först i oktober var Matteo för första gången hos sin pappa i en hela vecka.

Veckan som han mördades var bara det fjärde tillfället som pappan hade sonen.

Både polis och vård hade innan dådet varnat för pappan.

Matteo var förkyld då och hemma från förskolan. Han och pappan lämnade inte lägenheten under de dagarna, enligt förundersökningen. Någon av de dagarna misshandlade pappan pojken genom att trycka ihop hans kinder, något han döms för utöver mordet.

Pappan själv har inte riktigt kunnat förklara varför han gjorde som han gjorde annat än att han ”ville få tyst” på Matteo.

– Jag är så jävla ångerfull och jag har gjort något som är fruktansvärt och jag kommer få leva med detta för resten av mitt liv, säger mannen i förhör.

Lunds tingsrätt konstaterar i sin dom:

”Ett mer skyddslöst offer än Matteo är svårt att föreställa sig. Det har rört sig om ett 19 månader gammalt medtaget sjukt barn som inte haft någon som helst möjlighet att värja sig mot förövaren.”

Följ ämnen i artikeln