Magdalena Anderssons krav: Krissamtal och höjt barnbidrag

Publicerad 2022-12-02

Inflationen stiger, elpriserna väntas skena och bolåneräntorna blir högre.

Efter att ha läst Aftonbladets granskning om större åtgång av skolmat kräver Magdalena Andersson (S) att regeringen agerar omedelbart – och vill se höjda barnbidrag och krissamtal.

– Att i det läget lägga 13 miljarder på att sänka skatten för höginkomsttagare är inte rätt prioritering, säger S-ledaren.

I Södertälje kommun har man märkt av en ”lavinartad förändring i både skola och förskola” på åtgång av skolmat. I Aftonbladets granskning vittnar skolbespisningspersonal hur barn äter mer, särskilt på fredagar och måndagar.

– Det är fruktansvärt. Så ska det inte se ut i Sverige. Men det ligger i linje med det jag möter på resor i Sverige. Det är verkligen tajtare i folks plånböcker. Kombinationen av inflationen vi haft och högre bostadsräntor påverkar hushållen, framför allt barnfamiljer, säger tidigare statsministern Magdalena Andersson som följt granskningen.

I en intervju på Socialdemokraternas riksdagskansli vill partiledaren se krafttag från regeringen. Helst i går.

– Jag tycker att regeringen ska kalla till krissamtal om hushållens ekonomi, inte minst barnfamiljerna. Det är inte för sent att göra förändringar i regeringens budget. Det finns fortfarande möjlighet att stoppa skattesänkningen för höginkomsttagare och i stället underlätta vardagen för barnfamiljer. Vi har föreslagit ett höjt barnbidrag, men det finns också andra saker man kan göra, som underhållsstöd eller bostadsbidrag.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson.

Extra höjning av inflationen

Några särskilda skattesänkningar för höginkomsttagare har inte regeringen lagt i sin budget, bortsett från ett höjt jobbskatteavdrag för de över 65 år. Men i och med att brytpunkten höjs för statlig inkomstskatt för höginkomsttagare innebär det ändå kraftiga skattelättnader för de som tjänar mest.

Då brytpunkten är kopplad till det så kallade prisbasbeloppet blir höjningen extra hög till följd av den höga inflationen.

Magdalena Andersson vill att regeringen helt slopar höjningen av gränsen för statlig inkomstskatt, och menar att ett höjt barnbidrag skulle kunna vara på plats redan i januari.

Men varför krissamtal? Ulf Kristersson behöver väl inte din hjälp för att göra detta egentligen?

– Det är helt korrekt. Men mitt stöd kanske gör det lättare att övertyga andra partier i sitt samarbete. Vi vet att Liberalerna brukar prioritera skattesänkningar för höginkomsttagare väldigt, väldigt högt och det brukar vara en av deras främsta prioriteringar. Jag kanske kan försöka hjälpa till att övertyga dem att barnfamiljer är viktigare än höginkomsttagare.

Före detta statsministern Magdalena Andersson intervjuats av Aftonbladets Victor Stenquist.

S-ledaren är också fortsatt kritisk till regeringens hantering av högkostnadsskyddet för elpriser.

– Jag tycker framför allt att regeringen och SD borde leva upp till sina vallöften. De fyra partierna som fick majoritet lovade att ett högkostnadsskydd skulle vara på plats första november. Det har inte hänt någonting sedan de gav löftet som motiverar att det inte finns på plats. Ingenting.

– Ibland i politiken händer saker som gör det omöjligt, ny information, eller en ny vändning. Inte i det här fallet, all information fanns på plats när de gav löftet, så det finns ingen ursäkt för att man inte levererar. Och många hushåll har planerat sin hushållsekonomi utifrån att pengarna skulle vara på plats i god tid före jul som de lovat.

”Kan komma om en kvart”

Magdalena Andersson ifrågasätter också att stödet bara riktar sig till kunder i södra Sverige.

– Regeringen verkar ha glömt bort att det finns ett Sverige norr om Dalälven, det kanske beror på att ingen i regeringen bor norr om Dalälven. Elpriset i Norrland i går var fem spänn per kilowattimme, det är klart att de också behöver ett skydd mot höga elräkningar.

Du kallar det krissamtal, signalerar inte det något illavarslande?

– Vi ser ju hur tufft det är för många familjer och det är fler familjer i Sverige som har det tufft ekonomiskt. Ett exempel är Aftonbladets rapporter om att barn äter markant mer på måndagar och fredagar, för att äta upp sig på fredagar och för att man är hungrig på måndagar. Det visar ju att regeringen måste agera.

Att kalla det krissamtal, skickar inte det en signal som riskerar att göra människor mer oroliga?

– Jag tror att det är när man får elräkningen och står vid kassan och fattar vad det kostar när man köpt lite vanliga matvaror, det är vad som gör människor oroliga.

Du tror inte att ni riskerar att öka på oron med den retoriken ändå?

– Det är ju verkligheten som gör människor oroliga, för det är en väldigt väldigt tuff vardag för många i Sverige som har små marginaler eller som sitter med stora bolån och nu har det väldigt svettigt. 

När skulle du se krissamtalen äga rum?

– Jag är beredd att komma om en kvart, när som helst, så fort som möjligt.