Flera saknade efter jordskred på italienska ön Ischia

Uppdaterad 2022-11-27 | Publicerad 2022-11-26

Ett jordskred har inträffat på den italienska turistön Ischia.

En kvinna har bekräftats död och flera personer saknas fortfarande.

– Vi hörde kraftigt mullrande klockan tre i natt. Sedan kom det första jordskredet, följt av ett andra runt klockan fem. Det var otäckt, säger Lisa Mocciaro, boende på ön, till nyhetsbyrån Ansa.

Ett jordskred har inträffat i Casamicciola på den italienska ön Ischia, utanför Neapel. Det rapporterar nyhetsbyrån ANSA.

Jordskredet ska ha inträffat runt 05 på lördagsmorgonen och har orsakats av dålig väder. Skredet utlöstes efter kraftig nederbörd och ska bland annat ha bidragit till att fordon dragits ned i havet. På grund av de floder av lera som nu väller fram bland husen har människor isolerats och räddningstjänsten har haft svårt att ta sig fram.

Tio byggnader ska ha kollapsat.

Bilder från platsen visar hur räddningspersonal bär iväg människor på bårar.

Flera fordon har dragits ned i havet.

Flera saknas fortfarande

Tidigare under förmiddagen rapporterades det om att åtta personer skulle ha omkommit. De uppgifterna har Italiens inrikesminister tillbakavisat.

En kvinna har nu bekräftats död och elva personer saknas, skriver La Republica.

En familj med spädbarn, som tidigare rapporterats som saknade, har hittats och förts till sjukhus, rapporterar tidningen. Dock saknas fortfarande en annan familj med två vuxna och två barn.

– Jag har försökt ringa några personer som kan vara försvunna men tyvärr har jag inte fått något svar. Jag försöker ta mig dit men vägen nedanför mitt hus är blockerad av en vägg av bilar och träd, sa Gino Ballirano, kyrkoherde i Casamicciola Terme, enligt Guardian.

Myndigheter uppmanar lokalbefolkningen att stanna inomhus under räddningsarbetet.

Många byggnader har kollapsat efter jordskredet på Ischia.

Många familjer isolerade

Flertalet personer även sitta fast på ett hotell i orten, som också saknar el.

– Det är 20-30 familjer som är isolerade och ett dussin byggnader har kollapsat, säger borgmästaren i stadsdelen Lacco Ameno, Giacomo Pascale.

Kraftiga oväder med regn och hårda vindar har drabbat området i flera dagar. I torsdags dödades två personer. Den ene träffades av en blixt och den andre drunknade i samband med ett stormoväder, uppger BBC.

– På grund av dåligt väder på ön Ischia har vi även situationer i andra områden, som översvämningar, men som tur är inte särskilt allvarliga, sa Ischias borgmästare Enzo Ferrandino enligt Guardian.

UD är informerade

”UD känner till att det har skett ett jordskred på ön Ischia i Italien och står i kontakt med ambassaden i Rom. Vi har i nuläget ingen kännedom om några skadade eller omkomna svenskar”, skriver UD i ett mejl till Aftonbladet.

Ön har tidigare drabbats av jordskred, 2019 inträffade ett men ingen skadades då.

En person är bekräftat död. Flera saknas ännu.

Följ ämnen i artikeln