Försvaret: Vi kan följa vad som hänt i området

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2022-09-29

Allt av avvikande karaktär som nu sker måste ses i ljuset av konflikten mellan väst och Ryssland – det gäller även de förmodade sabotagen bakom läckorna vid Nord Stream, säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson.

Men han spekulerar inte i vem som ligger bakom.

Likt flera andra myndigheter i Sverige och Danmark gör Försvarsmakten bedömningen att läckagen vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön troligtvis är resultatet av sabotage.

TT: Vad baserar ni det på?

– Jag vill inte gå in på detaljer, men det är klart att vår kunskap sedan lång tid om förhållandena i Östersjön, allt från bottenförhållanden till vattenkvalitet, fartygsrörelser och allt annat gör att vi kan bygga en god bild av vilken typ av händelser som kan ha utlöst en sådan här incident, säger Michael Claesson.

Bedömningen är att man har en god kontroll över Östersjöområdet, säger han, men det betyder inte att det är omöjligt att genomföra sabotage utan att bli upptäckt.

– Även om Östersjön inte är något världshav är det naturligtvis så att det finns möjligheter att åstadkomma aktiviteter eller skador utan att det för den sakens skull är särskilt tydligt. Men genom en god och noggrann analys kan vi med ganska hög upplösning följa vad som hänt i området.

Bred kontext

Det inte är läge att spekulera i vem som kan ligga bakom sabotagen, säger han, men framhåller att händelserna måste ses i en bredare kontext.

– Det viktigt just nu att sätta allt som händer av den här avvikande karaktären i kontexten av den större spänningen och konflikten mellan till syvende och sist väst i någon mening och Ryssland, för att inte dyka ned med näsan i nog så dramatiska men fortfarande relativt sett enskilda händelser. Vi får inte missa en större bild.

TT: Ser ni alltså att det som skett vid Nord Stream är en del av den större händelseutvecklingen, där Ryssland är en aktör?

– Absolut inte med nödvändighet. Det vi säger är att vi kan inte utesluta att det finns sådana kopplingar, men det är för tidigt att göra sådana kopplingar nu.

Vardag i Östersjön

Amerikanska CNN rapporterar med hänvisning till underrättelsekällor att fartyg från ryska flottan setts i närheten av läckorna vid Nord Stream under måndagen och tisdagen, samt att ryska ubåtar observerades inte långt från området förra veckan.

Michael Claesson vill inte kommentera de exakta uppgifterna, men sådant avviker inte nödvändigtvis från normalbilden.

– Det är vår vardag, Östersjön ser ut så i stort sett hela tiden. Här finns ryska ubåtar, här finns Östersjömarinen som bedriver en ganska omfattande övnings- och utbildningsverksamhet, men också provtursaktiviteter från varven i närheten av Kaliningrad. Så den typen av fartygsrörelser finns över tid och vi har god kontroll på dem och god kontroll på vad som avviker.

Jobbar med lägesbild

Försvarsmaktens huvudsakliga uppgift just nu kopplat till Nord Stream är att ta fram en lägesbild kring vad som hänt och följa möjliga incidenter och avvikande mönster i närområdet. Det görs bland annat med hjälp av andra svenska myndigheter, men även med internationella partner, inte minst Danmark.

I dagsläget syns inga oroväckande militära aktiviteter. Tidigare har dock ett antal ryska kränkningar uppmärksammats. Det gäller bland annat en möjlig rysk kränkning av svenskt vatten utanför Ystads kust i augusti, och inte minst två kränkningar av svenskt luftrum av ryska flyg i mars och april.

TT: Tar ni med er sådant i er analys av händelserna kring Nord Stream?

– Det gör vi ju på olika sätt. De exemplen är en del i ett mönster som utvecklats under lång tid men som gradvis har visat på en försämring av säkerhetsläget i Östersjöområdet. Det kan vi inte hävda något annat.

Följ ämnen i artikeln