Expertens teori – så sprängdes ledningarna

Publicerad 2022-10-23

Nytagna undervattensbilder från Expressen visade skadorna efter Nord Stream-sprängningen.

Experter tro sig veta vad som kan ligga bakom.

– Jag tycker att det går att slå fast att det är en stat som ligger bakom, inte en terrorgrupp, säger Chuck Pfarrer, tidigare operatör inom Navy Seals till tidningen.

Tidigare i veckan publicerade Expressen filmer och undervattensbilder på de söndersprängda gasledningarna i Nord Stream 2. Bilderna är de första offentliga bilderna på de skadade rören.

Bilderna visade bland annat att minst 50 meter av det tjocka metallröret ser ut att saknas.

Kustbevakningen meddelade i förra veckan att bubblorna över Nord Stream-rören inte längre syntes, vilket innebar att gasen slutat läcka.

Experter som har analyserat materialet ger en bild över vad som kan ligga bakom.

”Sannolikt varit tidsinställda”

Chuck Pfarrer är tidigare operatör inom Navy Seals och har under sin tid som elitsoldat själv genomfört liknande sabotage under övningar.

Pfarrer säger till Expressen att mycket tyder på att Nord Stream-sabotaget genomfördes av en grupp dykare som placerat sprängmedel ovanpå röret i en halvcirkel.

Pfarrer berättar att sabotaget är ett mycket avancerat militärt uppdrag som även krävt stora resurser och teknologi.

– Det smalnar av gruppen av potentiella genomförare. Jag tycker att det går att slå fast att det är en stat som ligger bakom, inte en terrorgrupp, säger han.

Någonting som Pfarrer även menar är att sprängladdningarna sannolikt har varit tidsinställda. Sabotörerna har alltså befunnit sig flera mil från platsen vid detonationerna, enligt Pfarrer.

– Det innebär också att man inte tagit hänsyn till risken att civil sjöfart skadas.

Expert: Enklare metod

Ytterligare två experter har analyserat bilderna. En av dem är Patrik Hulterström, forskare på Försvarshögskolan, som inte är lika säker på att sprängningarna är en operation som har krävt stora resurser.

Snarare kan det, menar Hulterström, att en enklare metod har använts.

– Det jag nu har sett tycker jag ändå tyder på att det är en stor laddning som har förflyttat röret, säger han.

Personer med insyn har tidigare beskrivit för Aftonbladet hur en central första fråga i Säkerhetspolisens undersökning av de ryska rörledningarna är om sprängkraften slagit inifrån rören – eller utifrån.