Stora brister inom estetiska behandlingar

Publicerad 2023-05-09

Ivo sågar 33 skönhetskliniker i en ny rapport.

Klinikerna hade bland annat använt kanyler som dekoration och förvarade läkemedel tillsammans med chokladbollar.

– Det är en stor okunskap bland aktörerna och en hel del oseriösa aktörer i branschen, säger Göran Olsson, ansvarig enhetschef för tillsynen på Ivo.

Det finns stora brister i verksamheter som bedriver estetiska injektioner – till exempel fillers och botox – och estetisk kirurgi, till exempel fettsugning. Det visar en tillsyn som Ivo, inspektionen för vård och omsorg, gjort.

33 stycken kliniker undersöktes genom oanmälda besök och Ivo riktar kritik mot samtliga.

Stor okunskap

– Det är en stor okunskap bland aktörerna och en hel del oseriösa aktörer i branschen, säger Göran Olsson, ansvarig enhetschef för tillsynen för på Ivo.

Tillsynen började efter att Ivo fått in över 2 600 tips om oseriösa verksamheter

– Vi upptäckte ganska omgående att det var ett bekymmersamt område att tillsyna. Personal fanns inte på plats när vi besökte dem och gick inte att få tag på, säger Daniel Lilja, avdelningschef på Ivo.

Lösa djur och chokladbollar

Under tillsynen visar stora brister i verksamheternas lokaler med bland annat lösa djur som sprang runt och utrustning med utgångsdatum på 1980-talet. Dessutom har de visat sig finnas stora brister i hur de hur de hanterat läkemedel.

– Det har rört sig om brister av olika slag. I flera tillsynade verksamheter har observerats att läkemedel har förvarats i kylskåp tillsammans med livsmedel. I en verksamhet förvarades läkemedel, matlåda, chokladbollar på ett fat samt dryck i samma kylskåp. I en annan verksamhet hade en urna med använda kanylspetsar ställts fram som dekoration, står det bland annat i tillsynsrapporten.

”Kliniker” i bilar och hotellrum

Branschen har varit oreglerad tidigare och det finns stora brister i kunskap bland aktörerna. Ivo ser stora utmaningar framöver.

– Det saknas många gånger kunskap helt och vi har svårt att hitta aktörerna. Vi har fått tips om att verksamheten bedrivs i privata bostäder, i bilar och hotellrum. Det är inte lämpligt. Man ska ha de lokaler och utrustning man behöver. Det är svårt att veta vilka som utför behandlingarna också, säger Daniel Lilja.

– Vi ser avslutningsvis att det är en bransch med stora brister och med stora risker för patienternas säkerhet, säger Göran Olsson.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln