Åtta personer åtalas för sprängningar

Publicerad 2023-06-07

I januari skedde två uppmärksammade sprängningar på Södermalm och i Kista.

Nu åtalas åtta personer för händelserna.

– Samverkan mellan polisområde Stockholm city och regionala utredningsenheten har varit central, säger utredningsledare Claes Murray.

Åtta personer i åldern 16 till 42 år åtalas nu för att på olika sätt ha varit inblandade i den uppmärksammade sprängningen vid en restaurang på Södermalm och en sprängning vid ett kontorshotell i Kista.

De egengjorda bomberna som användes i sprängningarna innehöll 1–3 kilo dynamitsprängämne, enligt åtalet.

Personerna åtalas för allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Samverkan mellan polisområde Stockholm city och regionala utredningsenheten har varit central. Det har hjälpt oss med förmågan att kunna hantera så många och komplicerade ärenden med begränsad resurs, säger Claes Murray, utredningsledare i polisområde Stockholm city.

Under utredningens gång har ett flera andra grova brott också upptäckts, vilket personerna också misstänks för nu. Bland annat handlar det om grovt vapenbrott och grov narkotikasmuggling.

Kopplas till våldsspiral mellan rivaler

Under vintern inträffade ett flertal våldsamma dåd i Stockholmsområdet som tros vara en del i konflikten mellan Rawa ”Kurdiska räven” Majid, 36, och Mikael ”Greken” Tenezos, 25.

Enligt senior åklagare Carl Mellberg handlar konflikten bland annat om narkotikamarknaden i Sundsvall.

–Det är en av konfliktytorna mellan nätverken, säger han.

Även explosionerna på Södermalm och Kista kopplas till ”Kurdiska räven” och ”Grekens” konflikt.

Varken restaurangen eller kontorshotellet tros dock ha varit de direkta måltavlorna. Syftet ska i stället ha varit att skrämma människor i det egentliga målets närhet.

– Å ena sidan kan vi inte se någon nätverkskoppling hos någon av de åtalade. Samtidigt påstår vi att sprängningarna och hanteringen av de explosiva varorna har skett inom ramen för den pågående konflikten mellan nätverken, säger Carl Mellberg.

– Detta utifrån att vid platserna där sprängningarna har skett finns det en koppling mellan personer och en ledarfigur inom det ena nätverket, fortsätter han.

Restaurangens entré förstördes i explosionen.

Batterier köptes samtidigt

Den 14 januari inhandlade en av de åtalade personerna fem batterier. Två av batterierna användes vid sprängningarna på Södermalm och Kista. De övriga tre skickades till Sundsvall, där de beslagtogs av polis.

– Vi kan se hur några av de åtalade är med vid båda sprängningarna. Personen som som hanterat batteriet på Södermalm har också gjort det i Kista, och sedan lämnat över dem i Solna till personerna som fört dem till Sundsvall, säger Carl Mellberg.