Ryssland utropar seger i ”folkomröstningar” – Zelenskyj rasande

Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj skulle precis tala i FN.

Då utropade Ryssland seger i de så kallade folkomröstningarna i Ukraina.

– Vi ger inte efter för utpressning från en terrorist, sa Zelenskyj inför säkerhetsrådet.

Det har bara gått en vecka sedan Ryssland utlyste vad de kallar folkomröstningar i fyra ockuperade regioner i Ukraina: Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja.

– Det är bara en propagandaåtgärd. Folkomröstningar som genomförs på ockuperat territorium har inte någon folkrättslig grund, sa Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till Aftonbladet samma dag som beskedet kom.

Vid 21-tiden på tisdagskvällen uppgav nyhetsbyrån AFP att de proryska ockupationsledarna i Cherson och Zaporizjzja utropat seger i ”folkomröstningarna”. Enligt Nexta uppger den så kallade valkommittén att 93,11 procent i Zaporizjzja och 87,05 procent i Cherson röstat ja till att bli en del av Ryssland.

Senare kom liknande sifforna även från Donetsk och Luhansk: 99,23 respektive 98,54 procent.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.
En banderoll om ”valet” vid en väg i Cherson.
En banderoll om ”valet” vid en väg i Cherson.

Kort efter beskedet talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till FN. Säkerhetsrådet hade ett extrainsatt möte med anledning av just skenomröstningarna.

– Vi ger inte efter för utpressning från en terrorist. Det är i Ukraina och i detta krig som inte bara vårt folks rätt till liv och frihet försvaras, men också internationell lag, sa han.

Zelenskyj varnade FN för att Krim-ockupationen 2014 går i repris. Även då utlyste Ryssland en ”folkomröstning”.

– Detta är ett försök att stjäla en annan stats territorium. Folk tvingas fylla i några papper under vapenhot. Nu behövs en tydlig signal från världens alla länder. Jag tror på er förmåga att agera.

USA vill förmå FN om att anta en resolution om att fördöma ”folkomröstningarna”.

De fördömes före det extrainkallade mötet av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Han kallar dem en bluff och ett uppenbart brott mot folkrätten.

”De här områdena tillhör Ukraina”, twittrar han.

Publisert: