Mer än 90 saker att göra under lovet

Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2020-02-16

Pyssla med en barnprogramledare, göra cirkuskonster, testa parkour och padel, gå på pannkaksteater eller ta hand om en häst – under februarilovet erbjuder Malmö mängder av gratisaktiviteter för barn i alla åldrar.

– Fritidsförvaltningen har i år beviljat 533 000 kronor i bidrag för att barn ska få testa på olika aktiviteter utan att det kostar något för dem, säger Susanne Falck, utvecklingssamordnare vid Fritidsförvaltningen i Malmö.

Att aktivera barnen under februarilovet har aldrig varit enklare. I år finns ett stort utbud av roligheter för alla lediga barn i Malmö. 

Susanne Falck är utvecklingssamordnare på Fritidsförvaltningen i Malmö. Aktiviteterna man jobbar med där ska vara helt gratis och är för barn och unga mellan 6 och 16 år.

Dryg halv miljon i bidrag

Fritidsförvaltningen har en lång tradition av att betala ut föreningsbidrag för aktiviteter under sportlovet och i år har de beviljat 533 000 kronor i bidrag till 65 olika föreningar som tillsammans arrangerar 94 aktiviteter runt om i Malmö.

 

Varför är det så viktigt att fokusera på unga under sportlovet? 

– Fritidsförvaltningen betalar ut föreningsbidrag för gratis lovaktiviteter som en steg för att uppnå ett av stadens mål, att ge barn och unga det stöd de behöver för att växa upp under trygga och jämlika förhållanden och utveckla sin fulla potential, säger Susanne Falck.

– Genom att erbjuda gratis föreningsaktiviteter under loven får Malmös barn och unga en chans att prova på aktiviteter som föreningslivet erbjuder i sin ordinarie verksamhet vilket leder dels till att de får aktiva lov fulla med nya erfarenheter och roliga upplevelser dels förhoppningsvis till att de går vidare och blir aktiva i föreningslivet även utanför loven.

Om intresset från barn och unga i Malmö ökar när det gäller arrangerade aktiviteter under lovet är oklart.

– Det är svårt att säga innan lovet är genomfört. Men under 2019 ökade deltagaraktiviteten under loven med 46 % jämfört med året innan, säger Falck.

I siffror redovisades nästan 70 000 deltagartillfällen för februarilovet, sommarlovet och höstlovet.

Högtryck på museet

Magnus Metz är chef för enheten för lärande och upplevelser på Malmö Museer. Han menar att barnen är deras viktigaste besökare och att det ofta är högt tryck under februarilovet.

– Vi har speciella utställningar och aktiviteter riktade till barn och vill gärna stimulera barn och ungas nyfikenhet och vetgirighet och vara en plats för ett kul och lärorikt besök. 

– Malmö museer är en helt fantastik plats att komma till, det finns så många olika saker att uppleva och göra här, allt från vårt fantastiska akvarium, till vår ubåt och ett slott. Man kan lära sig nytt om gammalt och nytt om nytt och det finns verkligen något för alla åldrar. 

Händer på bibblan

Även på biblioteken i Malmö har man förberett sig för februarilovet med roliga aktiviteter för stora och små. 


– Det händer väldigt mycket på samtliga bibliotek i Malmö under lovet. Vi har ju alltid mycket för barn och unga men vi satsar extra mycket på loven, säger Johan Björkwall, kommunikatör för biblioteken i Malmö. 

– Några exempel är att man kan låna en pianolärare på Malmö Stadsbibliotek den 17 februari, pyssla med Agnes från Svts barnprogram ”Fixa rummet” den 18 februari och på Lindängens bibliotek kan man läsa för läshunden Loppan som är en specialtränad och lugn hund.

Gör en egen MFF-flagga? Supporterhuset öppnar för alla mellan 6 och 12 år. Mer information om tider och dagar i listan nedan.