Kapten häktad efter fyllekörning i Öresund

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Det 82 meter långa lastfartyget Baltic Carrier står på grund nära land mellan Laröd och Hittarp norr om Helsingborg på tisdagskvällen.  Man försökte från land att larma besättningen om vad som höll på att ske men ingen ombord svarade på anrop.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det 82 meter långa lastfartyget Baltic Carrier står på grund nära land mellan Laröd och Hittarp norr om Helsingborg på tisdagskvällen. Man försökte från land att larma besättningen om vad som höll på att ske men ingen ombord svarade på anrop.

Jag förstår inte varför jag somnade.

Så sa den ryske kapten i tingsrätten i samband med häktningsförhandlingar under fredag förmiddag.

Tingsrätten valde på fredagen att häkta honom i två veckor, rapporterar Sydsvenskan.

Enligt kaptenen skulle han gira babord norr om Helsingborg vid 21-tiden i tisdags men somnade istället. Resultatet blev att 80 meter långa fartyget Baltic Carrier körde rakt mot land och fastnade cirka 700 meter från stranden, på grund mellan Laröd och Hittarp strax norr om Helsingborg.

Efter förhandling i tingsrätten på fredag förmiddag beslutades att kaptenen häktas, misstänkt för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i trafik, skriver Sydsvenskan.

Vid häktningsförhandlingen framkom att han haft 0,37 promille alkohol i utandningsluften då han greps i tisdags kväll.

Enligt kaptenens försvarare handlar det om en olycka, inte något brott.

Kaptenen har erkänt att han druckit två öl vid 14-tiden och han ifrågasatte resultatet av alkoholtestet.

Fartyget var på väg från Ryssland till Lidköping med rysk besättning ombord. Det finns inga uppgifter om skador som gett läckage av skadliga ämnen.

Publicerad:

LÄS VIDARE