Salina, 18, om att inte få åka studentflak: ”En så viktig del”

Uppdaterad 2020-05-15 | Publicerad 2020-05-14

När de traditionella studentfirandena ställdes in ville många unga istället att den skulle skjutas upp.

Nu har det tagits ett beslut om att förbjuda alla flak – tills årsskiftet.

– Än en gång känns det bara som att de kör över oss ungdomar, säger studenten Salina Sebghati.

Den 12 juni ska Salina Sebghati, 18, ta studenten. Men i april kom beskedet att det traditionella studentfirandet i stora delar av landet skulle ställas in. Då skapade Salina Facebook-gruppen ”Ställ INTE in vår student, SKJUT upp den istället”, som Aftonbladet tidigare skrivit om.

Nu har Transportstyrelsen meddelat att alla studentflak förbjuds året ut.

– Jag tycker att vi borde få åka flak, eftersom det går att arrangera flak på ett sätt som inte leder till en ökad smittspridning, säger Salina och fortsätter:

– Det är en så viktig del i hela den här traditionen. Man vill kunna få ut alla sina känslor med sina vänner.

Salina Sebghati skapade Facebook-gruppen ”Ställ INTE in vår student, SKJUT upp den istället”.

”Inte rätt att hoppa på oss”

Det är inte bara en besvikelse för studenterna – plånboken får sig också en smäll. Tusentals kronor har gått till skivor, flak med tyger och färg.

Salina tycker det är konstigt att förbjuda studentflak när grundskolor håller öppna och människor trängs både till höger och vänster.

– De känns som att de blundar för lösningar, det är enklare att ställa in än att tänka om. Det är jättetragiskt, säger hon.

På sociala medier har det riktats en del kritik mot studenter med argument som att det inte är en rättighet att ha en traditionell student med flak. Vad vill du säga till dem?

– Vi är måna om andras hälsa, för vi har också föräldrar och släktingar i riskgrupp. Men när de själva är ute i parker och sitter på uteserveringar är det inte rätt att hoppa på oss.

Facebook-gruppen är nu uppe i över 16 000 medlemmar och de har samlat in närmare 10 000 underskrifter.

– Vi kommer att fixa alternativa sätt och fixa flak, helt klart. Det kommer att bli av, vare sig de vill eller inte, avslutar Salina Sebghati.