Gorilla spjutdödad i pandemins skugga

TT

Publicerad 2020-06-12

Bergsgorilla i Virungabergen, som ej attackerats av tjuvjägare. Arkivbild.

En silverhanne som tillhör det utrotningshotade beståndet av bergsgorillor i Bwindiparken i Uganda har dödats, rapporterar Världsnaturfonden.

– Det hela är mycket tragiskt, det var längesen en gorilla föll offer för tjuvjägare i Uganda. Varje individ av bergsgorillorna är viktig, eftersom de är så hotade. Det här är troligen en effekt av coronakrisen. Tjuvjägare söker sig till nationalparker och jagar när inga turister finns på plats med vakande ögon och öron och patrulleringen minskar, säger WWF:s gorillaexpert Allan Carlson.

Den dödade gorillan ingick i en grupp som är van vid turister och forskare. På grund av pandemin sker inga besök, och parkvakternas patrullering har dragits ned.

Fyra män har arresterats, misstänkta för brottet. Gorillan dödades med ett spjut, som den misstänkte tjuvjägaren påstår sig ha använt i självförsvar.

Totalt finns det 1 063 bergsgorillor i Afrika. 459 av dem lever i Bwindiparken och de övriga finns i Virungabergen, som ligger i gränsområdet mellan Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa.

ANNONS