Digital demonstration mot vårdskuld

TT

Publicerad 2020-06-14

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Arkivbild.

Hur ska personalen i den redan hårt belastade vården mäkta med det berg av uppskjutna operationer som väntar?

Frågan ställs i en digital demonstration, med krav på att sparkrav dras tillbaka.

Demonstrationen arrangeras av Stockholms sjukvårdsupprop som ställer frågan: "Vem tar hand om vårdskulden?"

Vårduppropets krav är att tidigare aviserade sparkrav på akutsjukhusen i Stockholm dras tillbaka, likaså varslen på Karolinska sjukhuset. Men sparkrav är inget unikt för Stockholmsregionen, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

– Vi ser det i hela landet. Nu när man tycker att man börjar få kontroll på pandemin är man tillbaka vid neddragningar och varsel. Det kommer inte att fungera. Vi har en vårdskuld och en arbetsmiljöskuld som säger att vi måste vara så många som möjligt nära patienterna.

Sineva Ribeiro, som deltar med ett inspelat tal till de uppkopplade demonstranterna, konstaterar att antalet planerade och framskjutna operationer börjar närma sig 60 000.

– Det finns en bild av att det bara är att sätta i gång, men det kommer inte att fungera. Det är samma personal som nu slitit rejält under pandemin som också ska ta hand om operationer.

Därför måste arbetsgivarna först och främst säkerställa att vårdpersonalen får semester i sommar, säger Ribeiro.

– När man säger att man ska starta med planerade operationer i september utan att våra medlemmar fått återhämtning så kommer det inte att gå. Då får vi högre sjuktal. Men det krävs också bättre schemaläggning, bättre arbetsmiljö, fler kolleger och en ordentlig löneutveckling. Man behöver tacka med lön, det är jätteviktigt, säger Sineva Ribeiro.