Åtta med ”CIA-kopplingar” gripna i Iran

TT-AFP

Publicerad 2019-11-28

En förstörd byggnad som satts i brand under protesterna i Iran. Arkivbild.

Åtta människor med "kopplingar till CIA" har gripits under våldsamheter som brutit ut under protesterna i Iran den senaste tiden, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna.

USA uppger att tusentals meddelanden har kommit till USA om övergrepp som regimen utfört.

– Vissa element som försökte samla information om upploppen nyligen och skicka den ut från landet har identifierats och gripits, säger en person som arbetar mot spionage på säkerhetsdepartementet, enligt nyhetsbyrån.

Sex av de gripna har enligt anklagelserna "deltagit i upploppen och utfört uppdrag". Två av dem ska ha försökt samla information och föra den utomlands, men greps innan de kunde lämna landet.

De hade alla fått "utbildning i olika länder i hur man samlar information … som medborgarjournalister", skriver Irna.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har uppmanat människor att skicka bevis på förtryck från protesterna i Iran, för att USA ska kunna avslöja förtryck och svara med sanktioner.

– Vi har i nuläget fått nästan 20 000 meddelanden, videor, bilder och anteckningar om regimens övergrepp via meddelandetjänsten Telegram, säger han.

I Telegram kan användare skicka krypterade meddelanden.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty har minst 143 människor dödats under demonstrationerna i Iran, som inleddes den 15 november.

Följ ämnen i artikeln