Vita huset inför munskyddstvång

TT-Reuters

Uppdaterad 2020-05-12 | Publicerad 2020-05-11

Personal som arbetar i Vita huset har instruerats att alltid bära munskydd när de befinner sig i byggnaden. Men presidenten själv syns utan.

– Jag är väldigt långt ifrån människor, säger Donald Trump.

ABC News rapporterade först om en promemoria med instruktioner som gått ut till alla anställda om att bära munskydd och uppgifterna bekräftades senare av presidenten själv på en presskonferens.

Förra veckan testade en betjänt till Donald Trump och vicepresident Mike Pences pressekreterare positivt för coronaviruset. Sedan dess har trycket ökat på administrationen om att skydda den 73-årige presidenten.

Själv använder Donald Trump inte munskydd offentligt och på presskonferensen fick han frågan varför han inte tidigare krävt att anställda ska ha munskydd.

– Om de befinner sig på ett visst avstånd från mig eller från varandra så har de det. När det gäller mig själv är jag inte nära någon, jag skulle gärna vara nära dessa två herrar, sade Trump och pekade på två ytterligare personer som medverkade under presskonferensen.

– I mitt fall är jag väldigt långt ifrån människor.

Undantaget från att bära munskydd i Vita huset gäller vid medarbetarnas egna skrivbord. Donald Trump har sagt att han provat några munskydd i kulisserna när han besökte en industri som tillverkar munskydd i Arizona förra veckan.