Vädjan för att stoppa corona på Gotland: ”Skjut upp semesterresan”

Stor oro för att sjukvården kan kollapsa

Publicerad 2020-03-31

NYNÄSHAMN. Turister kan föra med sig smittan från fastlandet – men de är samtidigt oerhört viktiga för ekonomin på ön.

Coronautbrottet ställer gotlänningarna inför ett svårt dilemma.

– Vi kan bara hoppas att det här är över så snart som möjligt, säger Camilla Regen, som bott på Gotland i 24 år.

Det är en vidunderligt vacker dag i Nynäshamn. Den som ställer sig på färjeterminalens läsida märker att solens strålar har börjat värma. Luften känns frisk och klar.

Ändå är Yvonne Zetterman, 61, lite bekymrad när hon väntar på M/S Visborg vid biljettkassorna.

– Det känns inte bra att åka till Gotland just nu. Folk är så dåliga på att ta ansvar. De ställer sig för nära andra och tänker inte på hur allvarlig situationen faktiskt är.

Yvonne Zetterman.

Själv har Yvonne inget val. Hon har tidigare bott på ön, och nu måste hon resa dit för att hämta sin hund som några vänner har tagit hand om ett tag.

– Men jag åker tillbaka med samma båt. Jag vill inte utsätta gotlänningarna för någon smittorisk.

– De verkar ju inte vilja ha oss stockholmare där för tillfället heller. Och jag förstår dem.

Begränsade resurser i vården

Tidigare i veckan gick regiondirektören Peter Lindvall ut och uppmanade människor på fastlandet att hålla sig borta från Gotland i påsk.

– Fundera en gång till, och är man tveksam tycker jag man ska avstå, sa han till P4 Gotland.

– Det handlar dels om risken för smitta, men det är också så att Gotlands sjukvård är anpassad utifrån att vi är 59 000 som bor här året om. I den osäkra situationen som råder måste vi kunna säkerställa att vården klarar sitt uppdrag.

Samtidigt är påsken en av årets viktigaste helger för den gotländska besöksnäringen. Flera företagare har varnat för att konsekvenserna kan bli allvarliga om coronaviruset leder till en långvarig nedgång i turismen på ön.

Men i radiointervjun var Peter Lindvalls budskap tydligt.

– Vi har många intressen som vägs mot varandra. Jag tycker att det är jätteviktigt att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och avstår från att resa.

”Känner en oro”

I högtalarna i avgångshallen ljuder en uppmaning om att resenärerna ska vara rädda om varandra och hålla avstånd.

60-åriga Maarit Haapala följer färjan med blicken när den lägger till vid kajen. Hon är här för att möta upp sin dotter, som hälsat på sin pojkvän.

– Jag ville inte att hon skulle åka, men kärleken var större än rädslan för viruset. Min dotter är ju vuxen och får göra som hon vill.

Maarit Haapala.

Hur påverkas du av coronaviruset?

– Jag är orolig, även om det kan kännas som att hysterin blir lite överdriven ibland.

Rådet: Ta resan senare

På en bänk en bit bort sitter Rebecca Regen, 17, och väntar på att bli upphämtad av sin mamma. Hon har precis kommit tillbaka från en helgvisit på ringmuren och raukarnas ö.

Rebecca Regen.

– Det finns en oro för hur det kommer att gå om det skulle komma många turister. Sjukvårdens kapacitet är inte så stor på Gotland.

Har du något råd till stockholmare och andra som planerar en Gotlandstur?

– Följ rekommendationerna och skjut upp semesterresan. Jag tycker att det är bättre att ta den senare i år när allt detta förhoppningsvis har lagt sig.

Rebeccas mor Camilla har bott på Gotland i 24 år. Hon beskriver situationen som uppstått på grund av coronaviruset som mycket komplex.

– Om många skulle bli svårt sjuka så skulle inte vården räcka till. Men samtidigt är ön väldigt beroende av inkomsterna från turismen, säger hon.

– Jag vet inte hur man ska lösa det här. Det är väldigt knepigt.

Camilla Regen.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen