Sjuksköterskan om uteserveringarna: ”Det är provocerande”

Publicerad 2020-04-24

Det soliga vädret verkar ha fått Uppsalaborna, som just nu trängs på uteserveringarna, att helt glömma att det faktiskt pågår en coronapandemi.

– Det är, vad ska jag säga, obeskrivligt. Oerhört provocerande är det, säger Kitty Jogenby, sjuksköterska på palliativ avdelning 78CX, Akademiska Sjukhuset.

De somriga temperaturerna har fått Uppsalaborna att trängas på uteserveringarna den här veckan, och i solen längs med Fyrisån trängs ännu fler människor.

Samtidigt, bara ett stenkast därifrån på Akademiska sjukhuset, är trängseln minst lika stor. I skrivande stund är 95 patienter i behov av inneliggande vård på grund av coronaviruset.

20-talet av dem får intensivvård, och ytterligare ett antal patienter bedöms var så sjuka att det bara kan sluta på ett enda sätt.

– Jag har svårt att riktigt hitta ord för hur jag känner utan att det blir en massa svordomar, säger Kitty Jogenby som jobbar som sjuksköterska Akademiska, och tystnar en stund.

– Det är provocerande. Man verkar inte förstå att ju fler som smittas, desto fler kommer också att dö, fortsätter Kitty Jogenby som nyligen också skrev ett inlägg om situationen som fick stor spridning i sociala medier.

Kitty Jogenby, sjuksköterska på palliativ avdelning 78CX, Akademiska Sjukhuset.

”Hade aldrig varit möjligt om det inte vore för att hela teamet ställde upp”

Kitty Jogenby vet vad hon pratar om. Vanligtvis jobbar hon på Hospice, palliativt centrum, men efter en flytt till Akademiska sjukhuset är det nu palliativ avdelning 78CX som gäller.

Med anledning av den pågående krisen togs nyligen beslutet att flytta Hospice-avdelningen till Akademiska sjukhuset för att ta hand om covid-19-smittade som är i behov av symtomlindring under deras sista tid i livet.

– Hela den här flytten genomfördes i princip på en helg. Det hade aldrig varit möjligt om det inte vore för hela teamet ställde upp och gjorde det här tillsammans.

Vad är den största skillnaden att jobba med covid-19-patienter?
– Skyddsutrustningen. Det skapar en barriär mellan oss och patienterna som vi inte är vana vid. Vi är vana att vara mer nära, att vårda utan handskar i de moment som går. Men vi sliter alla, och det är hård belastning även på våra fantastiska undersköterskor.

Kitty Jogenby, Jet Koopman, Britt-Marie Lindgren, Anki Svanholm, Zilmara Suarez.

”Tänk efter hur du lever ditt liv just nu”

Kitty Jogenby är förvånad över att hennes inlägg på Facebook fick så stor spridning, men samtidigt hoppas hon att det kan få fler att tänka efter.

– Jag tror att det trycker på några ömma knappar hos folk, men det är bra. Allt fler behöver tänka efter hur man lever sitt liv, och då tänker jag inte bara på smittorisken.

– På väg till jobbet såg jag några som var ute och åkte longboard. Jag älskar också att åka longboard, men jag vet också att det finns en risk att jag skulle skada mig. Då hade jag inte kunnat jobba, det hade krävt resurser av sjukvården som just nu inte finns.

Bör vi ta det försiktigare rent allmänt alltså?
– I vården är vi vana att jobba med riskanalyser, och det borde fler göra. Du kanske inte behöver göra saker där du riskerar att skada dig, utan det kanske kan vänta, säger Kitty Jogenby och fortsätter.

– Tänk efter hur du lever ditt liv just nu. Tänk på vår undersköterska som precis börjat sitt dubbelpass, som började jobba 6.45 i morse och som slutar 21.00, och som gör det bara för att det behövs.

Britt-Marie, Malin, Gitte Annerklev och Lisa Nolin.