Arkivbild
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild

Pensionärslunch i skolan – trots protester

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Flera kritiska föräldrar hörde av sig till kommunen efter att eleverna på Färjestadskolan skulle äta lunch med pensionärer.

Projektet som pågått under de senaste två veckorna – visade sig vara populärt.

– De frågar om vi alltid lagar så här god mat till eleverna, säger Salle Björnheimer, produktionsledare på Färjestadskolan.

Arkivbild
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild

Under de senaste två veckorna har Färjestadskolan i Mörbylånga kommun, Öland haft öppet för pensionärsluncher. Beslutet upprörde flera föräldrar som var oroliga över att eleverna skulle äta med de äldre, något som Barometern tidigare rapporterat om.

Idag är det sista dagen för luncherna och trots att bara ett tiotal pensionärer deltagit, så är Lena Johansson, rektor på Färjestadskolan positiv.

– Som vanligt har vi haft lärare och personal i matsalen som ätit tillsammans med eleverna och pensionärerna. Och allt har gått mycket bra och flera elever har velat sitta med pensionärerna.

Skolledningen hade inte hunnit med att informera föräldrarna om projektet vilket Lena Johansson tror vara grunden till de upprörda föräldrarna,

– Vi viste om att projektet skulle genomföras men vi viste inte när. Därför hann vi inte han vi inte med att informera föräldrarna och därför har nog några föräldrar reagerat.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild

Minska matsvinnet och skapa en gemenskap

Eva Folkesdotter Paradis (M) som sitter i socialnämnden berättar att tanken bakom luncherna var att minska matsvinnet, förebygga undernäring hos äldre och samtidigt få unga och gamla att mötas.

– Det finns flera äldre som är ensamma och även barn som inte har några morföräldrar, så vi ser det här som ett sätt att både skapa gemenskap men också för att minska matsvinnet.

Nu planeras det om projektet ska fortsätta ytterligare två veckor till efter höstlovet.

– Så länge de ringer en dag innan om det nu skulle bli en större grupp pensionärer så ska det inte vara några problem, säger Salle Björnheimer, produktionsledare i köket på Färjestadskolan.

Publicerad: