Läkaren: Munskydden hjälper inte – tvärtom

Uppdaterad 2020-02-13 | Publicerad 2020-02-06

På flygplatser världen över syns resenärer som bär munskydd av rädsla för att smittas av coronaviruset.

Men det kan vara ett misstag.

Skyddsutrustningen hjälper snarare till att sprida smittor än att stoppa dem för flygplanspassagerare, enligt läkaren David Powell.

"Vanliga" munskydd och skyddshandskar ger inte ett effektivt skydd mot att smittas med coronaviruset, har läkare och experter världen över upprepat

Nu säger David Powell, läkare och medicinsk rådgivare på den internationella flygbolagsorganisationen IATA (International Air Transport Association), att skyddsutrustningen snarare hjälper till att sprida smittor, just på flygplan.

– Munskydd är användbara för de som redan känner sig sjuka. Men att bära munskydd hela tiden är ineffektivt. Viruset kan överföras omkring munskyddet och om skyddet dessutom blir vått kan virus och bakterier frodas. Skyddshandskar är ännu värre, när människor tar på dem rör de på samma saker som de hade rört med om de haft bara händer. Då blir det bara ännu ett sätt att sprida mikroorganismer. Och inuti handskarna kan händerna bli varma och svettiga, perfekt för mikrober att växa i, säger han till Bloomberg.

”Fri från virus”

På flygplan är dessutom luften speciell, enligt Powell.

– Risken att få en allvarlig infektion på ett flygplan är låg. Luften på ett modernt flygplan skiljer sig mycket från en biosalong eller ett kontor. Den består av en kombination av frisk luft och cirkulerande luft. Den återcirkulerande luften går igenom filter, precis som luften gör vid kirurgiska operationer. Den luften är 99,97 procent fri från virus och andra partiklar, säger han till Bloomberg.

Läkaren lyfter fram det som andra experter också betonat: Det bästa sättet att undvika smitta är god handhygien, gärna med desinfektionsmedel som handsprit, att undvika att röra sig själv eller andra i ansiktet, och att hosta och nysa i armvecket.

Sprids genom kontakt

Coronaviruset sprids framförallt genom kontakt, och därför är risken för smitta större när människor till exempel skakar hand, nyser eller hostar.

Även om den aktuella smittan finns på ett säte, armstöd eller andra objekt på ett flygplan överlever den inte särskilt länge. Därför räcker ”vanlig” städning för att få bort eventuella rester av viruset. Och för säkerhets skull en extra vända av städning på den plats där någon som varit smittad rört vid, uppger Powell.

”Blir fullt av möjliga smittor”

Folkhälsomyndighetens chef på avdelningen för mikrobiologi, Karin Tegmark Wisell, svarade på torsdagen på läsarnas frågor om coronaviruset.

En av dem handlade om munskydd.

”Munskydd kan vara både bra och dåligt. För en person som hostar och nyser kan munskyddet skydda omgivningen från vätskepartiklar. Det innebär dock att munskyddet i sig blir fullt av möjliga smittor. Munskyddet kan också inge falsk trygghet då det inte skyddar den som bär det mot smitta samt att man riskerar att peta och ta på munskyddet mycket med fingrarna och därmed för runt smitta istället” skrev hon.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen