Det avslöjar den nedlåtande synen på äldre

Anders Tegnell, FHM, och Jan Albert, professor i smittskydd, Karolinska Institutet.

”Stuva undan de äldsta är nog bra”.

Så iskallt uttrycker sig en expert på smittskydd i coronatider.

Det avslöjar den nedlåtande synen på äldre.

När Aftonbladet publicerar mejl mellan Folkhälsomyndigheten och experter på Karolinska institutet kommer det fram att en professor i smittskydd i mars skrivit att det i coronatider nog vore bra att ”stuva undan de äldsta”.

Hur kan man komma på en sådan hjärtlös formulering? Det låter ju som en parafras på den gamla 60-talsmonologen ”Bunta ihop dom” med Lars Ekborg.

Men man inser ju att precis det hände. Äldre svenskar stuvades undan i sina bostäder, tusentals stuvades undan på bårhus. Sen har stora delar av det övriga samhället gradvis kunnat börja leva ungefär som vanligt.

Kvar lämnas, med den brist på medkänsla som mejlet avslöjar, de som är undanstuvade från ett normalt liv.

Jag får många mejl om den tillvaron. Lotta, 73, tycker att ”det känns som ett fängelse”.

”Mina dagar börjar med tanken på vad ska jag göra i dag? Ska jag ta en promenad till höger eller till vänster? Jag går oftast till höger för då kan jag se lite trafik och ibland några andra människor. Dessutom finns där en hundrastgård, där jag kan titta på eventuella hundar som leker. Detta är mitt nöje”.

De som uttrycker sig nedsättande om äldre mitt i coronapandemin borde sätta sig in i hur det är att bo ensam i en lägenhet i en förort, vara i riskgrupp och tillsagd att inte åka kollektivt.

Ska jag gå till höger i dag, eller till vänster?

Jag får ett mejl från en präst som möter anhöriga som mist sina äldre släktingar utan att fått hälsa på dem på flera månader. Inte alla av de äldre har dött av covid-19.

”Andra har tappat livsmodet när inte längre gemenskapen med familj och vänner finns kvar. Det är ohyggligt … unga ska kunna leva i stort sett som vanligt, medan äldre förväntas betala priset med ensamhet och rädsla”.

Nu drabbar psykisk ohälsa bland 70-plussarna de riktiga hjältarna, de som varit med och hejdat smittan genom att lydigt stuva undan sig, ensamma i sitt boende.

En ung man mejlar att han tror att hans föräldrar, som båda är över 70 år, förmodligen kommer att dö av depression innan de dör av corona. En 65-årig kvinna i riskgrupp skriver att hon vill försöka träffas på ett säkert sätt, men att hon har flera vänner som är fullständigt skräckslagna för att ens gå utanför dörren. Vissa har bara lämnat hemmet ett fåtal gånger sen i mars.

Det är fasansfullt. 

På äldreboenden finns ett ”hav av förtvivlan”, enligt Jan Melander, som inte kan hälsa på sin mamma Gudrun, 82.

Vem ser detta, vem visar omtanke och medkänsla?

”Det är tonen som är så förskräcklig”, skrev en läsare som heter Birgitta till mig i maj om myndigheternas sätt att kommunicera.

Nu får jag ett nytt mejl från Birgitta. Hon tycker att ”Stuva undan”-gate avslöjar synen på äldre.

”Nu förstår jag varifrån den nedlåtande tonen kommer”.

Lars Ekborg sammanfattade det så här, på sitt makabra sätt:

””Gammalt folk som är i vägen, dom ska man bara bunta ihop och slå ihjäl”.


”Bunta ihop dom” var en monolog i Beppe Wolgers revy ”Klotter” på Maximteatern i Stockholm 1968. Den framfördes av Lars Ekborg, skådespelare och komiker, som dog året efter.

I monologen gör Lars Ekborg en parodi på en norrländsk surgubbe. Den var dödsskallemärkt redan då, med rätta. Men ”bunta ihop dom och slå ihjäl dom” har blivit ett uttryck som stannat kvar.

Vad jag längtar efter en riktigt arg, sur, 80-årig komiker som kan göra burlesk humor av äldres coronasituation. Finns du någonstans därute? Kanske på Youtube? Vi behöver också skratta åt eländet.