”Det har fallit” skanderas i Sudans huvudstad

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-04-11

Armén i det oroliga Sudan ska inom kort komma med ett viktigt uttalande.

– Den sudanesiska armén kommer att göra ett viktigt uttalande. Invänta det, uppmanar programledaren i den statliga televisionen tittarna.

Några ytterligare detaljer gavs inte. Men vittnen i huvudstaden Khartum uppger för nyhetsbyrån Reuters att människor skanderar: "Det har fallit, vi har vunnit" och militärfordon rapporteras ha positionerats ut vid broar och andra nyckelplatser.

Tusentals personer har under flera dagar samlats utanför militärhögkvarteret i Khartum. Demonstranterna kräver bland annat att president Omar al-Bashir avgår.

Under morgontimmarna har flera militärfordon kört in på militärområdet enligt vittnesuppgifter från människor på plats i det nordöstafrikanska landets huvudstad.

I samma område ligger även presidentens residens.

Protesterna, som inleddes i december, har inneburit den största utmaningen hittills för president Omar al-Bashir under hans 26-åriga, hårdhänta styre. Den tändande gnistan var ett regeringsbeslut om att avskaffa livsmedelssubventioner, vilket ledde till kraftigt höjda matpriser.

Flera vittnar om att soldater ur Sudans armé har försvarat demonstranterna vid flera tillfällen, bland annat genom att slå en skyddande ring runt dem under attacker från säkerhetsstyrkor kopplade till al-Bashir.

Flera personer har dödats i samband med den senaste veckans demonstrationer.

Följ ämnen i artikeln