Ministern: Jag förstår raseriet

Av: Kerstin Weigl

Publicerad:

NYHETER

Jämställdhetsministern Åsa Lindhagen har tagit starkt intryck av Aftonbladets artiklar om de gömda kvinnorna.

– Jag vet att det är vi politiker som ytterst måste lösa det här, säger hon.

I ett känslosamt inlägg på Instagram skrev hon att samhället inte gör tillräckligt, att det är ett svek och att hon ”förstår raseriet över att förövaren går fri medan kvinnor och barn tvingas leva gömda”.

Hon vände sig direkt till kvinnorna som tvingas leva osynliga: ”Men jag vill åtminstone att ni ska veta att jag vet. Vet att ni finns, ni som lever gömda. Vet att vi måste göra mer för er kvinnor och barn som har mist er frihet.”

– Det var en kort text men svår att skriva, säger hon till Aftonbladet. Det är ju en fruktansvärd situation som beskrivs och jag tror väldigt många är berörda av det.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).
Foto: JERKER IVARSSON
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Åsa Lindhagen är särskilt berörd av det hon läst om hur bristerna drabbar barnen, som riskerar att bli brickor i spelet. Några tvingas umgås med sin förövare.

– Vi borde prata mer om hur skadligt det är, säger hon.

Vad är viktigast att åtgärda, anser du?

– Det är många olika delar vi behöver jobba med. Man behöver ge mer skydd och stöd efter att man lämnat våldsamma relationer. Vi måste hjälpa till när de ska starta om sina liv. Många står väldigt ensamma.


PODD Hotade och gömda - nu gör de uppror

I dag lever över 800 kvinnor gömda i Sverige. De flesta av dem gömmer sig från en hotfull och i vissa fall våldsam exman. Men nu har flera av de gömda kvinnorna tröttnat. De har börjat med uppror och gör sig hörda för att myndigheter och allmänhet ska vakna och förstå vad som pågår, för att försöka få till en förändring. Hur är det att leva som gömd kvinna i dag och vilket ansvar tar myndigheterna? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

PODD Gömda kvinnor – en serie av Kerstin Weigl
* Lyssna på avsnitten här!

Läs också!

Publicerad:

LÄS VIDARE