Sverige ses som högriskland – nekas fritt resande

Uppdaterad 2020-07-04 | Publicerad 2020-07-03

Ochi, nein och no. Allt fler länder säger nej till svenska resenärer.

När övriga EU-medborgare ges grönt ljus att resa fritt fortsätter krav på att svenskar sätts i karantän.

Stranden i Brighton.

På Storbritanniens lista över nationaliteter som fritt tillåts resa in i landet finns cirka 70 länder. Men Sverige saknas på listan.

Sverige är ett bland få EU-land vars medborgare även i fortsättningen behöver sitta i karantän efter landning på de brittiska öarna.

– Vi har en nära dialog om reserestriktionerna. Vi respekterar det brittiska beskedet och deras åtgärder, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på utrikesdepartementet, UD.

Ses som högriskland

Britterna är inte de första att neka svenskarna samma privilegier som andra länder fått när världen nu börjat öppna upp efter coronavårens nedstängning.

UD har inte gjort någon sammanställning över länder som portat eller rankar Sverige som ett högriskland men de uppger att de respekterar de enskilda ländernas beslut.

Grekisk ilska

I Grekland har det första svenska charterplanet väckt ilska och resejätten Tui anklagas för att ha bluffat sig in i landet. När de svenska resenärerna klev av planet på torsdagen möttes de av grekisk press som frågade dem om de verkligen fått tillåtelse att landa i Grekland.

Även på Schweiz lista, som släpptes den 2 juli, förekommer Sverige som ett av få europeiska länder med hög smittorisk. Svenskar är välkomna till Schweiz men måste sitta i karantän i tio dagar innan de får röra sig fritt.

Totalt har Schweiz identifierat 29 högriskländer, bland annat Brasilien, Serbien och USA.

Norge stängt

Någon hurtigrut eller tur är det inte heller tal om för svenskar i dag. Norge öppnade upp för fritidsresor mellan Norge och de nordiska länderna den 15 juni.

Men det gäller endast regioner som uppfyller den norska folkhälsomyndighetens kriterier om smittspridning. Det gör inga svenska regioner i dag.

Alla regioner i Finland, Island, Grönland, Färöarna och Danmark uppfyller däremot de norska kriterierna.

Vill inte spekulera

Det svenska passet har tidigare ansetts vara ett av de bästa i världen, men just nu är många gränser stängda. Varför stora delar av Europa räds svenskarna är ingenting som UD vill gå in på.

– Det är ingenting som jag kan spekulera i, säger Julia Eriksson Pogorzelska.